Coaching,  EFT

Engedd el a drámádat!

Mikor készek állunk arra, hogy feladjuk a „drámánkat”, az életünk pozitív irányba fog változni.

Bizony, itt az ideje, hogy elengedd a drámádat. Ez a „meghívás” nagyon sok embert sokkol.

Dráma? Ki, én? Nincsen semmiféle dráma az életemben… Igen, mindünknek van egy bizonyos mennyiségű dráma az életében, melyeken csüggünk. Ha képes lennél arra, hogy elengedd a drámádat, a rezgésed növekedne, és mikor a rezgésed javul, több bőséget tudsz bevonzani!

De ha ragaszkodunk a drámánkhoz, akkor nem érezzük biztonságosnak azt, hogy elengedjük!

Igen, ez így igaz. Ha ragaszkodunk a drámához, az automatikusan azt jelenti, hogy nagy kihívást jelent majd az elengedése. Néhányan, akik ezt most olvassák, máris egy „köszönöm, nem-el” reagálnak. Miért ragaszkodunk a drámáinkhoz? Mert ez gyakori, ismerős és elvonja a figyelmünket. Más szavakkal, ez működik, így bent tartjuk az életünkben.

Íme, ez az, amit tudok…

Azok az emberek, akik elengedik a drámájukat, több sikert vonzanak be magukhoz!

De a drámáink elengedése olyan sok módon lehet félelmetes és ijesztő… ez a rossz hír. És olyan sok okból ragaszkodunk hozzájuk – ismerősek, mankóként szolgálnak, kényelmesek és elvonják azoktól a dolgoktól a figyelmünket, melyekre figyelnünk kell (kellene). Viszont a jó hír az, hogy e konfliktusok a drámáink elengedésével kapcsolatban kezelhetőek és megsemmisíthetőek az EFT, a kopogtató módszer segítségével.

Tehát, itt az ideje, az „igen,de” szekciónknak, íme, néhány tipikus „igen,de” konfliktus, melyet én magam és tanfolyamaim részvevői figyeltek meg, mikor azt javasoltam nekik, hogy engedjék el a drámájukat mindennapi életükből:

  1. Igen, de… félek elengedni a drámát az életemből, hisz olyan ismerős számomra! A dráma olyannyira ismerőssé válhat számunkra, hogy szinte elvonási tüneteink vannak, mikor elengedjük azt! Mikor egy minta kényelmes és ismerős, hajlunk arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk, hogy az jót tesz-e nekünk vagy sem, mert túlságosan kényelmetlen nélküle élni. Ha túlságosan mélyen és gyakran belemerülünk a drámánkba, akkor szükségesnek érezzük, még akkor is, ha akadályozza a sikereinket.
  2. Igen, de… nem tudom, ki leszek ezek nélkül az izgalmas drámák nélkül az életemben! Szokás szerint, a személyiségi problémáink feljönnek, mikor megpróbálunk elengedni valamit az életünkből. Íme, egy jó kérdés, melyet feltehetsz magadnak, ki leszek én a drámám nélkül? Az a félelem, hogy mások leszünk, vagy, hogy túl sokat változunk kikopogtathatóak az EFT segítségével.
  3. Igen, de…mi van, ha nem érzem magam biztonságban az életemben a drámáim nélkül? Kérdezd meg magadtól, hogyan és miként érzed magad biztonságban a drámád miatt? Hogyan véd az téged? Milyen lökhárítót kínál az fel számodra? Ezek a kitűnő kérdések segítenek neked abban, hogy beazonosítsd, hogy valójában min kell kopogtatnod. És mit értesz az alatt, hogy „biztonságos”? „Bár a dráma biztonságban tart engem a…-tól”
  4. Igen, de… a drámám eltereli a figyelmem azokról a problémákról, melyekkel félek szembenézni. Igen, ez valóban igaz, ezért ragaszkodunk hozzájuk olyan megszállottan! Mikor folyamatosan „tüzet kell oltanunk” (ahogy a mondás tartja), nem fordítunk időt arra, hogy szembesüljünk olyan kisebb vagy nagyobb szükséges problémákkal, mint a gyerekek, a házasságunk és az egészségünk. Néha ezek a problémák olyanokká válnak, mint „egy elefánt a nappalinkban”, melyeket folyamatosan csak kerülgetünk, és nem veszünk róluk tudomást. A dráma segítségünkre van ebben… „Bár félek attól, hogy szembesüljek azzal, ami a dráma mögött van…”
  5. Igen, de… mi van, ha az életem unalmas a dráma nélkül? Mikor hozzászoktál ahhoz, hogy adrenalin száguldozik napi 24 órában az ereidben, igazad van, a különbség valóban kicsit unalmas lehet, de idővel, úgy hiszem, hogy nagyra fogod értékelni, szeretni fogod, sőt kívánni fogod ezt a fajta szellemi békét és nyugalmat. És emellett, lehet részed izgalomban, szenvedélyben, és megelégedésben anélkül is, hogy drámáid legyenek. „Bár az életem lehet, hogy unalmas lesz a drámáim nélkül…”
  6. Igen, de… mások mindig hozzám hozzák a drámáikat, ez nem az én hibám! Ha ez része az életednek, akkor része vagy annak a körforgásnak, mely ezt bevonzotta energetikailag. És még ha őket is okolod azért, mert elhozzák hozzád a problémáikat, és attól félsz, hogy haragudni fognak rád, ha nem „fogadod” el többé a drámáikat, mégis kopogtathatsz ezen: „Habár attól félek, hogy haragudni fognak rám, ha nem vállalok szerepet többé a drámáikban…”

Biztos vagyok abban, hogy legalább egy a fentebb említett okok közül, mely a drámák megtartására sarkall, összecseng veled. Visszatartod magad az életben, bármely „igen,de” konfliktus vagy bármely szintű ellenállás miatt? Ha igen, az „igen,de” konfliktusok mind kikopogtatható problémák az EFT segítségével. A kérdés, melyet szeretném, ha feltennél magadnak a következő:

Miért küzdesz még mindig azért, hogy megtartsd az életedben a drámáidat…?

Mikor küzdünk azért, hogy megtartsunk valamit, általában egy „biztonsági” probléma áll a konfliktus mögött. Néha nagy kihívást jelenthet az is, hogy elolvassuk a fenti állításokat és fölfedjük a blokkjainkat, így nézd meg, hogy a következő kérdések segítenek-e neked abban, hogy fölfedd azokat a blokkokat, melyek útját állják annak, hogy elengedd a drámáidat az életedből.

  1. Mi a „hátránya” annak, ha elengeded a drámát az életedből?
  2. Nem érzed „biztonságosnak”, ha nyugodt és kiegyensúlyozott vagy?
  3. Kényelmesebben / ismerősebben érzed magad egy olyan életben, mely tele van drámákkal?
  4. Félsz attól a sikertől, melyet elérhetnél a drámák nélkül?
  5. Mi az „előnye” annak, ha megtartod a drámát az életedben?
  6. Milyen problémákkal lennél kénytelen szembesülni, ha a dráma nem vonná el a figyelmedet?

Ezek mind nagyon erőteljes kérdések, és azt javaslom, hogy a tőled telhető legjobb válaszokra törekedj… amint megtudjuk, hogy mi az „előnye” annak, ha megtartjuk életünkben a drámát, képesek vagyunk egészségesebb változásokra és választásokra. Tehát próbáld kitalálni,

Hogyan „szolgál” téged az, ha megtartod életedben a drámát?

Lehet, hogy nem hiszed el, hogyha ugyanaz maradsz, aki most vagy, az téged szolgál, de így kell, hogy legyen, egyébként elkötelezett, sőt inspirált lennél a változásokban.

Ez a Te választásod… Dönts úgy, hogy elengeded a drámát az életedből, És élvezd a bőség rezgését!

Ha elengeded a drámát az életedből, annak lesznek jótékony hatásai:

  1. A dráma elengedése energetikailag szabad teret hoz létre az életedben arra, hogy még több kreatív ötleted legyen, a magán- és a szakmai életedben is.
  2. A dráma elengedése csökkenteni fogja azt a fiziológiai stressz választ, mely folyamatosan lefáraszt téged.
  3. A dráma elengedése lehetővé teszi majd számodra, hogy meghalld a belső „igen” vagy „nem” választ, így meghozhatod a számodra legjobb döntést.
  4. A dráma elengedése arra invitál majd téged, hogy megszólítsd a bőséggel kapcsolatos maradék blokkjaidat is… annyival több extra időd lesz most!
  5. A dráma elengedése azonnal növelni fogja a rezgésed.

Minden energia! Tehát változtass az energiádon azzal, hogy inspirációt érzel egy nyugodtabb, békésebb életre mindazon érzelmi drámák nélkül, melyektől úgy érzed, mintha folyamatosan egy hullámvasúton ülnél.

Növeld a rezgésed azáltal, hogy úgy döntesz, elengeded a drámát az életedből Ne felejtsd el, hogy  olyan helyzetekkel kerülsz szembe az életedben, melyekkel most éppen együtt rezegsz. Tehát mikor kész vagy arra, hogy értékeld magad azáltal, hogy nem bonyolódsz bele más emberek (és a saját) drámáidba, több nyugalommal és megelégedéssel teli tapasztalat jön az életedbe.

Az alábbi kopogtató állítások (Carol Look forgatókönyve) segítenek majd neked, hogy elengedd a drámát a mindennapi életedből.

Mikor megváltoztatod a rezgésed, megváltoztatod az életed.

Engedd el a drámáidat most!

  1. Alapállítás/ráhangolódás

Mialatt a karate kézél ponton kopogtatsz bármely kezeddel, ismételd ezeket a mondatokat hangosan (de le is cserélheted a szavakat magadra vonatkoztatva).

„Bár félek attól, hogy elengedjem a drámát az életemből, mégis elfogadom az érzéseimet és magamat is.”

„Bár konfliktusom van azzal kapcsolatban, hogy elengedjem a drámát az életemből, mégis elfogadom az érzéseimet és magamat is.”

„Bár nem érzem biztonságosnak, hogy elengedjem a drámámat, mégis mélyen és teljes egészében elfogadom magam így is.”

Most pedig a negatív, problémára koncentráló mondatok:

SZÖ: Félek attól, hogy elengedjem a drámámat.

SZS: Egy részem fél attól, hogy mindezt a drámát elengedjem.

SZA: Szükségét érzem annak, hogy része legyek mindennek a drámának.

O: Nem tudnám, mit tegyek ezek nélkül a drámák nélkül.

Á: Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a dráma rossz nekem…

KCS: Egy részem fél attól, hogy csak magamra koncentráljak.

KA: Azon tűnődöm, hogy miért állok ellent annyira annak, hogy elengedjem…

F: Néha könnyebb, ha belefolyunk egy heves érzelmi drámába.

Ezt a kopogtató sorozatot többször is elismételheted, használva a saját szavaidat, a saját drámádra hangolva.

 És most a pozitív, megoldásra koncentráló mondatok:

SZÖ: És ha elengedném a drámát az életemből?

SZS: Azon tűnődöm, mennyi extra időhöz jutnék ezzel?

SZA: Nem tudom, miért nem akarom elengedni a drámáimat.

O: Lehet, hogy biztonságosnak érezném azt, ha néhányat elengednék közülük.

Á: Nem tudom, ki leszek a drámáim nélkül.

KCS: Lehet, hogy szórakoztató lenne békésebbnek és nyugodtabbnak lenni.

KA: Azon tanakodom, hogy elengedem az összes érzelmi drámámat az életemből.

F: Úgy döntök, hogy most azonnal elengedem a drámámat!

 

Használd a drámáid elengedését nagyon tudatosan arra is, hogy a Hawkins-féle tudattérképen / érzelmi skálán lépkedsz felfelé. Azonosítsd be, hogy a drámádban mi a legfőbb, legdominánsabb negatív érzés a tudattérkép szerin. Majd kopogtass rá, amivel képes vagy el is engedni. És hidd el, tényleg ennyire egyszerű!

Ha szeretnéd elsajátítani az EFT módszerét, szeretnél elmélyedni a kopogtató technika rejtelmeiben, jelentkezz EFT tanfolyamra. Utána szeretettel várlak a Kopogtatók Klubjában, ahol a drámáink, a negatív érzéseink elengedésével tudatosan lépkedünk felfelé az érzelmi létrán. (A Klub tanfolyamot végzettek számára működik havi rendszerességgel, ingyenesen.)