Coaching,  Lélekemelő olvasnivaló

A kilenc tehenet érő lány

Volt egyszer két barát, utazgattak. Egyszer kikötöttek egy szigeten, bóklásztak, jól érezték magukat az ott élő törzs tagjai között.

Az egyikük idővel beleszeretett egy lányba, akit feleségül is akart is venni.

Barátja próbálta lebeszélni, utazgassanak még tovább, keresgéljenek még, hisz ez a lány nem igazán szép.

A barát kitartott elképzelése mellett, és mivel az volt a szokás, feleségül kérte a lányt a törzs bölcseinek tanácsától. 9 tehenet ígért a lányért, mivel ez is szokás volt, már hogy tehénnel fizetnek a lányokért. És a 9 tehén volt a maximum, amibe egy lány kerülhetett.

A bölcsek összeültek, megvitatták, majd üzentek a nősülni vágyó barátért, hogy beszéljenek vele.

– Hozzájárulunk, hogy elvedd a lányt, de csak 3 tehenet kérünk érte. Hisz nem is igazán szép, még csak nem is csinos, és főzni sem tud, és kimagaslóan semmihez sem ért, szóval 3 tehén az ára.

– Ragaszkodom hozzá, hogy 9 tehenet adjak érte, mert nekem annyit ér – volt a válasz.

– De ennyit még senkiért sem adtak a szigeten. Meg kell beszélnünk a lány szüleivel – szóltak a bölcsek.

Meg is beszélték, a szülők szerint sem ért 9 tehenet, de ha már a legény ennyit akart érte adni, ám legyen.

Meg is fizette a 9 tehenet, az esküvőre is sor került. Ezt követően az ifjú férj barátja elhajózott a szigetről.

Pár év eltelte után visszajött, kíváncsi volt, mégis hogy alakult a barátja élete.

Mikor kikötött, meglátott a parton sétálni egy csodaszép nőt. De gondolta, még is csak először a barátjával kellene találkoznia.

Kereste, meg is találta, egy igazán takaros, tiszta kis házban élt. Finom étel illatát érezte a házban, egy édes kis gyerek játszott a kertben. Beszélgettek, és közben hazaért a feleség, akit meg sem ismert. Mert kit láttak szemei, hát azt a csodaszép nőt a partról.

– Hogy tudtál így megváltozni?

– A férjem 9 tehenet adott értem, még soha senkiért itt ennyit nem adtak. Mindig úgy tekintett rám, mint aki 9 tehenet ér. Muszáj volt 9 tehenet érő nővé változnom.

 

Ezt a történetet coach tanáromtól hallottam évekkel ezelőtt. Már a coach képzésemen megragadott, hogy történetmeséléssel csodálatosan át lehet adni üzeneteket. Ez a mód megragadja a hallgatót, a klienst, megjegyzi, hazaviszi. És jó esetben beépülve használja.

Ugye tudod, miről is szól ez a történet? A gondolatok hatalmáról. Gondolatainkkal teremtünk, csak az nem mindegy, hogy mit. A Te választásod, és felelősséged, hogy mire használod. Építesz vele vagy rombolsz. Másokat és magadat is!