Coaching,  EFT,  Mindfulness

Negatív érzések elfogadása

Az öröm, a hála és a boldogság pozitív érzését könnyű elfogadni, de mennyire tudod elfogadni a negatív érzéseidet?

Ha meg is próbálkozol, úgy tenni, mintha sikerülne, valóban képes vagy elfogadni a feszültséget, a haragot, a bűntudatot, a félelmet, a megbántottságot, vagy a tehetetlenség nehéz érzését?

Vizsgáld meg, hogy MIÉRT probléma elfogadni őket. Valószínűleg megtanultad elkerülni vagy tagadni őket, vagy megtanították neked, hogy „rosszak”. Olvasd el az alábbi kérdéseket, és válaszolj rájuk:

  • Milyen üzeneteket kaptál gyermekként a félelemről vagy a haragról? Mit mondtak neked, amikor ezeket az érzéseidet, illetve egyéb negatív érzéseidet kifejezted?
  • Mitől félsz, mi történne, ha elfogadná a negatív érzéseidet?
  • Miért nem fogadod el őket ugyanannyira, mint a pozitív érzéseidet?
  • Mit jelentene számodra, ha elfogadnád őket?

A tagadásból semmi jó nem származik! Minél inkább nem akarunk tudomást venni a negatív érzéseinkről, minél inkább el akarjuk őket nyomni, annál inkább és egyre erőteljesebben jelentkezni fognak. És egy váratlan pillanatban, egy utolsó csepptől: elboríthatnak.

Szóval miért is fontos elfogadni negatív érzéseinket?

Amennyiben nem dolgozunk a negatív érzésekkel, nem kezeljük, nem engedjük el őket, ezzel az energetikai rendszerünkben – a meridiánokban – fenntartjuk a blokkot, ami megakadályozza az energia szabad áramlását.

Csak azzal tudunk mit kezdeni, aminek elfogadjuk a létezését. Amire rátekintünk, megismerkedünk vele, beazonosítjuk minél alaposabban. Az EFT módszerének használata során pont ezt tesszük, amikor megkeressük, hol érződik az érzés, hogyan érezzük, és pontosan mi az az érzés, amit érzünk.

Sokszor hallottam már kliensektől egyéni coaching üléseken, EFT tanfolyamokon a résztvevőktől, hogy nem merik még csak kimondani sem a negatív érzéseiket, mivel azt gondolják, azt tanulták, hogy ezek kimondásával csak megerősítik, fenntartják azokat.
Amikor tudatosan ráhangolódunk a negatív érzéseinkre, amikor megengedjük magunknak, hogy érezzük őket, amikor a traumatikus emlékeinket újraéljük, az energetikai rendszerünkben ismételten bekövetkezik az egyensúlyfelbomlás, és ebben az állapotban lesz lehetőség arra, hogy hatékonyan el is engedjük a negatív érzéseinket, az energiarendszer egyensúlyát helyreállítsuk.

A kopogtató módszer bevezető része, a Ráhangolódás így hangzik: „Bár ……. (ez a negatív érzés helye), most mégis teljes egészében szeretem és elfogadom magam.”

Állapítsd meg, mennyire félsz a negatív érzéseid elfogadásától egy 0-tól 10 pontig terjedő skálán. ( 0= nem félek, 10=nagyon félek )

Kezdd el a kopogtatást az alábbiak szerint:

Karate kézél:

Bár félek elfogadni és kimondani a negatív érzéseimet, megijesztenek, ennek ellenére most mégis teljes egészében szeretem és elfogadom magam.

Bár érzem az ellenállást a negatív érzéseim elfogadásával szemben, ennek ellenére most mélyen és teljes egészében szeretem és elfogadom azt, aki vagyok.

Bár nem akarom elfogadni, sőt kimondani sem a negatív érzéseimet, mégis mélyen és teljes egészében szeretem és elfogadom magam, azt, aki vagyok és ahogyan érzem magam.

Szemöldök kezdete: Félek elfogadni a negatív érzéseimet.
Szemsarok: Megtanították nekem, hogy tagadjam őket.
Szem alatt: Azt tanították, hogy rosszak.
Orr alatt: Itt van a félelem bennem, hogy beismerjem őket, kimondjam őket.
Állpont: Ez a félelem a torkomban, mi lesz, ha elismerem és elfogadom őket.
Kulcscsont: Az aggódás a mellkasomban, mi fog történni, ha elismerem őket,
Kar alatt: Gyerekként bajba kerültem, amikor kifejeztem őket.
Fejtető: Nem csoda, hogy megpróbálom ellökni őket. Jobb, ha nem is nézek rájuk.

Vegyél egy mély lélegzetet, és folytasd a kopogtatást.

Szemöldök kezdete: Mi lenne, ha megengedném magamnak, hogy érezzem a negatív érzésemet?

Szemsarok: Mi lenne, ha hagynám, hogy jelen legyen?
Szem alatt: Mi történik, ha csak megfigyelem?

Orr alatt: Mi lenne, ha csak be tudnám ismerni, hogy vannak?
Állpont: Mindenkinek vannak negatív érzései.
Kulcscsont: Egyik érzésem sem „rossz”. Minden érzésem rendben van.
Kar alatt: Megengedhetem magamnak, hogy érezzem az összes érzésemet.
Fejtető: Becsülöm az összes érzésemet, még a nehezeket is, hisz lehet, tanítanak valamit.

Vegyél még egy mély lélegzetet.

Addig kopogtass, amíg valóban át nem érzed, hogy a nehezebb, negatív érzések elismerése és elfogadása teljesen rendben van számodra, sőt, pont azok elismerése segít a kezelésükben, segít az életed minden területén.