Coaching,  EFT,  Lélekemelő olvasnivaló

Milyen nehéz?

Egy pszichológus a stressz kezeléséről tartott előadást a hallgatóságnak. Ahogy beszéd közben járkált a teremben, egyszer csak felvett az asztalról egy pohár vizet. Ahogy felemelte, mindenki a szokásos kérdésre számított: „félig üres, vagy félig tele?” Ehelyett mosolyogva megkérdezte:
– Milyen nehéz ez a pohár víz?
100 grammtól 500 grammig mindenféle válasz érkezett a hallgatóság soraiból.
Ezután így szólt:
– Az abszolút értelemben vett súlya nem fontos. Attól függ, milyen nehéz, hogy mennyi ideig tartom. Ha csak egy percig tartom, semmi gondot nem okoz. Ha egy óráig, fájni fog a karom. Ha egy egész napig tartom, teljesen elzsibbad a karom és bénultnak fogom érezni magam. A pohár víz súlya egyik esetben sem változik, de minél tovább tartom, annál nehezebb lesz.

Majd így folytatta:

– Így működik a stressz és az aggodalmaskodás is az életünkben. Ha rövid ideig terheled vele magad, semmi komoly következménye nem lesz. Ha tovább tartod magadban, egyre többet fog ártatni. És ha egész nap ezzel foglalkozol, teljesen megbénít, képtelenné téve arra, hogy bármit is cselekedj.

Minél tovább tartod magadban a negatív érzéseket, annál jobban úrrá lesznek rajtad. Ha hagyod, hogy megbénítson a múlton való rágódás, vagy a jövőtől való félelem, akkor saját magadat zárod el a változás lehetőségétől. Ha élni, és nem túlélni szeretnéd az életed, akkor ne cipelj fölösleges terheket magaddal!