EFT

Az önszeretet titka

 

Minél jobban szeretjük önmagunk, annál jobban tudjuk élvezni azokat a lehetőségeket, amelyeket a sors tesz lehetővé számunkra. Ha ez az önszeretet hiányzik, sokszor még el is mellőzzük ezeket a lehetőségeket, ahelyett, hogy kihasználnánk őket, élnénk velük és teljes szívből élveznénk őket. Így minél jobban szeretjük magunkat – ha eléggé szeretjük magunkat -, akkor képesek vagyunk megengedni azt, hogy mindenből a legjobbat kapjuk, egyszerűen csak mert megérdemeljük: egészségből, karrierből, társas kapcsolatokból, anyagi forrásokból stb.

Ez a kulcsa annak, hogy azt az életet élhessük, amit szeretnénk. Nem csak másokat, magunkat is szeretnünk kell. Az önszeretet nélkül ez sem igazi, magunkért is tennünk kell, és sokszor ezzel ellentétes üzeneteket kapunk gyermekkorunktól kezdve a környezetünkből. Az nem helyes, ha te fontos vagy magad számára, mert másokért kell tenned és élned…ez a helyes. Ebben ugyan van némi igazság, de ha te nem vagy boldog, hogyan teszel másokat boldoggá? Ha nem vagy teljes, nem teljességet sugárzol, és ezt mind megérezzük, te is és mindenki más is. Ez az egyik legnagyobb félreértés az önmagunk szeretetével kapcsolatban.

Gyermekkorunkban sokszor halljuk, hogy milyen csodálatos gyerekek vagyunk, milyen kedvesek, szépek és okosak vagyunk, mégis egyben azt az üzenetet is továbbadják nekünk, hogy nem helyes, ha ezt magunkról mondjuk.

Emellett sokszor azt mondják, hogy na igen, de te sem vagy ám tökéletes, hiszen sok hibád van, és én szeretlek, hisz a gyermekem vagy, és én azért szeretlek mert a gyermekem vagy, nem azért mert különleges vagy. Így amikor arra kerül a sor, hogy önmagunkat kellene szeretnünk, túl sok ennek ellentmondó információ van a tarsolyunkban ahhoz, hogy ezt valóban tiszta szívből megéljük, mert egy belső hang azt mondja: „Ugye tudod, hogy ez nem igaz?”

Sok technika eddig azzal próbálkozott, hogy csak egyszerűen pozitív állításokkal kellett bombázni magunkat és az agyunk egy idő után majd befogadja azokat. Ebben van is némi igazság, csak sajnos abban a pillanatban, hogy kimondunk valamit, amit nem érzünk igaznak, az agyunk kiküld egy negatív impulzust a test energiarendszerébe, mondván: Ez nem igaz, nem helyes, ne tedd ezt.

Az EFT ezzel szemben képes ezeket az önkorlátozó blokkokat eltüntetni, hogy a pozitív állítás valóban kifejthesse a hatását és beépülhessen. Egy részünk tiltakozik és kényelmetlennek, kellemetlennek érzi ezeket az állításokat és bennünk is kellemetlen érzeteket kelt, hogy ne tegyük ezt többé. Mindezzel csak minket akar védeni, meg kell értenünk, hogy bár ezeket a dolgokat probléma és hátráltatásként éljük meg, de a mögöttük húzódó szándék egy pozitív önvédő reakció.

Ne mondd, hogy ’fantasztikus vagyok, csodálatos vagyok, szeretetreméltó vagyok’, mert valaki majd a fejedhez vágja, hogy nem vagy jó ember, hisz a jó emberek szerények és nem hangoztatják az erényeiket.

De az EFT segítségével elengedhetjük ezeket a negatív energiákat és megérthetjük, hogy egyáltalán nem helytelen és nagyképű dolog felismerni és elismerni – tudatára ébredni annak, hogy mennyi jó tulajdonságunk van, és mennyi mindent adhatunk a körülöttünk lévő világnak, mert ez nem biztos, hogy azért van így,  mert mi tettünk érte, hanem mert így lettünk megteremtve: belső jósággal és erényekkel születik minden ember és a világ minden teremtménye. Mi csak szerényen, alázatosan elismerjük, hogy egy nálunk nagyobb hatalom jónak és szeretetreméltónak teremtett, felruházott erényekkel és tehetségekkel. Mindenki jó, ÉN IS JÓ VAGYOK!

Ha felismerjük ezt legbelül, ki sem kell mondanunk, meg sem kell osztanunk más emberekkel, hogy ’hé, látod, milyen csodálatos vagyok én?!’ Hiszen a belső világunknak visszatükröződése a külső világunk, ha mi magunk elhisszük ezt, nem kell másokat szavakkal meggyőznünk erről, mert érezni fogják anélkül is.

Az önszeretet ott is megbukhat, hogy megvonunk magunktól dolgokat, nem engedjük, hogy azok részei legyenek az életünknek, legyen az egy boldog kapcsolat, anyagiak, egészség, egy jobb állás stb. Ilyenkor általában az a probléma, hogy azt érezzük: „nem vagyok rá méltó, nem érdemlem meg ezt, ez nem lehet az enyém, mert nem vagyok elég jó és érdemes rá, nem vagyok szeretetre méltó”. Így egy harmonikus kapcsolatot sem érdemlek meg. Tehát nem szeretjük magunkat eléggé ahhoz, hogy elfogadjuk az élet ezen ajándékait.

Ha az emberek rossz dolgokat mondanak rólunk, az valószínűleg azért történik, mert mi ezeket gondoljuk öntudatlanul is magunkról legbelül, és ezt sugározzuk ki a környezetünkre is. Tehát a velünk történő rossz dolgoknak nem mások az okai, nem másokból indul ki, hanem önmagunkból. Mi vagyunk a forrás. Ha szeretjük magunkat és elfogadjuk magunkat, ugyanezt a szeretetet és elfogadást találjuk majd a külvilágban is. Nem másokat, hanem magunkat kell megváltoztatni, elfogadni és megszeretni, hiszen az önmagam iránt érzett szeretet az, amely más emberek gondolatain és tettein keresztül visszasugárzik rám.

Vannak olyan hitrendszerek bennünk – pl. régen a Föld lapos -, melyek már nem hasznosak többé, bizonyára megvolt a maguk pozitív szerepe régen, de már nincsenek hasznunkra többé. Ezeket fel kell ismernünk és el kell engednünk.

Ha hiszünk valamiben, akkor mi magunk kreálunk rá bizonyítékokat, keressük a bizonyítékokat, mindent úgy magyarázunk, hogy az a mi igazunkat támassza alá.

Ne várjuk azt, hogy a nap minden percében tökéletesen szeretjük és elfogadjuk magunkat majd ezután, hisz az élet egy nagy utazás és nem maga az úti cél. Sok ember nagyon kemény magával szemben, ha nem tudnak konstans módon fenntartani valamit: jó sporteredmény, karrier, harmonikus családi élet stb.… bármi. Fel kell ismernünk, hogy az emberi nem szereti a konfliktusokat és kihívásokat, ezért is vagyunk itt a Földön. Ha el akarsz érni valamit, az egy folyamat és eszerint is kell megítélni azt. Nem érheted el azonnal, de folyamatosan fejlődsz, és mikor végül eléred, rádöbbensz majd, hogy az út maga volt a legcsodálatosabb az egészben. Ha beülsz egy moziba, nem azt várod, hogy a szerelmesek az elő öt percben egymásba szeretnek, majd az azt követő másfél-két órában harmonikusan élnek. Az emberi természet nem ilyen. Szükségünk van a kihívásokra, ezekből tanulunk, ezek visznek előre.

Mindig van hely és lehetőség a fejlődésre és sokszor magunk alkotjuk meg a kihívásokat, hogy még jobbá tegyük az életünket.

Ha a stresszre, mint rossz dologra tudsz csak gondolni, tekints rá így is: ha izmosabb akarok lenni, akkor megterhelem, stresszelem az izmaim, így elérem, amit szeretnék. Sokszor a stressz csak egy (ön) motiváló erő és tőlünk függ, hogy pozitívan vagy negatívan reagálunk rá.

A tanulás lépcsői:

– a tudattalan inkompetencia: nem tudod, hogy tégy meg valamit, de nem vagy ennek tudatában

– a tudatos inkompetencia: tudod, hogy meg szeretnél tenni valamit, csak nem tudod, hogyan

– a tudatos kompetencia: tudom, hogy tegyek meg valamit, mert átgondoltam (képesség)

– tudattalan kompetencia: tudom, hogy mit tegyek, anélkül, hogy gondolkodnom kellene rajta (készség)

Oh, megint úgy cselekszem, mint eddig! – ez egy beidegződés, amit tudatosan vagy öntudatlanul tanultunk meg, és a hasonló szituációkban életbe lépnek automatikusan

Ha ezeket felismerjük, akkor semlegesíteni is tudjuk őket később, hiszen tudatosítottuk, hogy rendelkezünk ezekkel a beidegződésekkel.

Legbelül mindenki rendelkezik az önszeretettel, és ezért megpróbáljuk magunkat a komfortzónánkban tartani. Ez természetes, de sokszor ezzel problémát is okozunk magunknak, mint a túlevésnél, ahol a komfortzóna a folyamatos jóllakottság, mely mind lelki, mind egészségügyi problémákat von maga után. Fel kell ismernünk, hogy mi történik tudattalanul velünk, ezután tudunk csak dolgozni vele.

Mindig van lehetőség arra, hogy fejlődjünk, és egyre teljesebbek legyünk. Nagyon hasznos lehet, ha rögtön reggel végigcsinálunk egy gyors kopogtatást, mely megsokszorozza és fenntartja az önszeretetünket.

Szeresd magadat, mert csak annyira vagy képes szeretni másokat, amennyire magadat. Csak akkor tudsz adni másoknak, ha van adni valód, ha figyelsz magadra, nem adod fel az álmaidat és az életedet másokért. Ez még nem önzés: tenned kell magadért, fejlődnöd kell először, utána adhatsz csak másoknak.

Brad Yates előadása 1. rész – EFT World Summit

Brad Yates előadása 2. rész / Reggeli kopogtatás – EFT World Summit

Brad Yates előadása 3. rész / Esti kopogtatás – EFT World Summit