EFT

A választás módszere

 

Klienseimmel való munkám során én is megtapasztaltam, miért is fejlesztette ki dr. Patricia Carrington ezt a módszert. A klasszikus EFT affirmáció – mégis mélyen és teljes egészében szeretem és elfogadom magam – sokakban ellenérzést kelt. Amikor ráhangolódnak intenzív érzéseket kiváltó problémájukra, nem igazán képesek mélyen és teljes egészében elfogadni magukat.

Ennél a módszernél a Ráhangolódás fázisában ugyanúgy először megfogalmazzuk a problémát, mint a hagyományos EFT esetében, de a klasszikus befejező mondatrész helyett egy választást használunk. Ez a választás azt kell, hogy megfogalmazza, amit a jelenlegi probléma helyett szeretnénk megtapasztalni. A választás azt is kifejezi, hogy az illető személy tudatosan és akaratlagosan ezt a tapasztalatot választja, kívánja átélni. Így több szempontból is hatékonyabbá tehetjük ezt az affirmációt. Először is nem mondunk semmi olyat, ami szöges ellentétben áll a valósággal, a legmélyebb érzéseinkkel, hiedelmeinkkel, hanem egy alternatív lehetőséget mérlegelünk. Ezzel együtt kifejezzük azon szándékunkat is, hogy mi személy szerint ezt az alternatív tapasztalatot kívánjuk megteremteni. Ily módon az affirmációnk dupla energiát nyer. Egyrészt specifikusan a problémára irányul (az általános önelfogadó affirmáció helyett), másrészt beleadjuk a szándékunk erejét is. Azzal, hogy ezt a tapasztalatot választjuk – hangsúlyozottan mindenkinek ez a saját választása, döntése kell, hogy legyen -, elkötelezzük magunkat emellett a történés mellett.

A választás módszerének alkalmazása akkor ajánlott, ha a problémával kapcsolatos érzelmi intenzitás-szint nem túl magas: 3-4-es, ekkor válik hihetővé a választás szabadsága, érzete és annak megvalósítási lehetősége!

A módszer menete:

Azonosíts be egy problémát, és fogalmazd meg a lehető legpontosabban. Ezután fogalmazd meg, hogy mit szeretnél e helyett a probléma, gondolat, érzés, hiedelem helyett megtapasztalni.

A probléma és a választott megoldás együtt teszi ki a Ráhangolódás Alapállítását.

Ezután kopogtass az EFT rövid változatával.

  1. Ráhangolódás

Ismételd el háromszor az Alapállítást, míg a karate kézélen kopogtatsz.

  1. Szekvencia először

Kopogtass a rövid változattal – szemöldök kezdete, szemsarok, szem alatt, orr alatt, állpont, kulcscsont, kar alatt, fejtető – míg a problémát megjelenítő emlékeztető mondatot ismételgeted.

  1. Szekvencia másodszor

Kopogtass a rövid változattal, a fent leírt pontokon, míg a választást megjelenítő emlékeztető mondatot ismételgeted.

  1. Szekvencia harmadszor

Kopogtass a rövid változat meridián pontjain, míg emlékeztető mondatként felváltva ismételgeted a negatív problémát és a megoldást jelentő pozitív választást. Ügyelj arra, hogy az utolsó ponton a pozitív választás hangozzék el. Nagyon lényeges, hogy mindig a pozitív mondattal zárd a kopogtatást!

Patricia Carrington úgy találta, hogy az utolsó kör, amikor a negatív és a pozitív emlékeztető mondatot felváltva használjuk, beindít egy automatikus mechanizmust, amely a negatív gondolatok felmerülése esetén automatikusan bekattintja a pozitív megoldást. Dr. Carrington tapasztalata szerint, akik a választás módszerét használták, a kezelés után valahányszor a problémára gondoltak, vagy azzal valamilyen formában szembe kerülte, a tudatalattijuk azonnal felszínre hozta a választásukat, akár gondolat, akár érzés, akár valós esemény formájában.

Dr. Carrington azt is hangsúlyozza, hogy rendkívül fontos a választásunkat minél színesebben, érdekesebben, vonzóbban megfogalmazni. Néhány ötlet ezzel kapcsolatban, mint a választás aranyszabályai:

    1. A legtöbb ember csak azt tudja, hogy mit NEM akar. Így a választásuk is többnyire erre irányul. Azt mondják ki, hogy mit nem akarnak, vagy a probléma csökkentett, javított kiadását nevezik meg, mint célt. És ez nem igazán jó politika, hiszen ahhoz, hogy valamit létrehozhassunk, tisztán és világosan látnunk kell a célunkat! Egy precízen és pozitívan megfogalmazott cél híján a tudatalatti nem hozhatja létre, nem materializálhatja a célt! Tisztán, világosan, precízen, pozitív formában kell megfogalmazni, hogy mit akarsz elérni! Ne használj bizonytalan összehasonlításokat, mint például: jobb, kevésbé, előnyösebb, stb.
    2. Izgalmas, érdekes legyen a választás, és a cél képéhez társíts pozitív érzelmeket (szeretet, hála, öröm..)
  • könnyen és gyorsan
  • meglepően jól
  • megtalálom a kreatív módját
  • kényelmes
  • zseniális
  • biztonságos
  • élvezetes
  • kellemes
    1. Akard a lehető legjobbat! Amit Te akarsz! Ne amit a környezeted!
    2. Mindig pozitívan fogalmazd meg a választásodat! Vagyis a következő szavak: nem, soha, ne nem szerepelhetnek a megalkotott mondatban, mivel a tudatalatti nem képes ezekkel a szavakkal mit kezdeni.
    3. Nem választhatsz mások helyett, egyetlen személy, aki fölött uralkodhatunk, az saját magunk. Ha érzéseink, gondolataink pozitív irányba fordulnak, a külvilág is másképp reagál ránk. Olyan állítást alkoss, amely csak téged érint, a saját érzéseidet, vagy a külvilágra adott reakcióidat határozzák meg.
    4. Ne komplikáld túl! Egyszerű és nagyszerű legyen.

Patricia Carrington később a választás módszerét még hatékonyabbá tette azzal, hogy kiegészített egy NLP-s módszerrel, a pozitív erőforrásokra való támaszkodással. Ez annyit jelent, hogy keresünk egy olyan emléket, amikor olyanok voltunk vagy úgy viselkedtünk, ahogy most szeretnénk. A pozitív erőforrás lehet egy másik személy is, akiben megvan az a tulajdonság, amit meg szeretnénk valósítani magunkban. Patricia példájában egy hölgy szerepelt, aki nagyon félt a lakóhelye közelében élő medvétől. Az ő pozitív erőforrása Mary volt, aki teljesen nyugodtan viszonyult a medvéhez, és mindig tudta hogyan viselkedjen, ha elé került. Így ennek a hölgynek a mondata úgy hangzott, hogy „bár rettenetesen félek a medvéktől, azt választom, hogy ebben a tekintetben úgy viselkedem, mint Mary”. Néhány nap múlva félelme teljesen elmúlt.

Ahhoz, hogy saját pozitív erőforrásunkat megtaláljuk, kérdezzük meg magunktól, hogyan szeretnénk érezni magunkat, és emlékezzünk vissza arra, hogy mikor éreztük úgy magunkat, akár csak néhány pillanatra is. Mindegy milyen szituációban történt, az érzés visszaidézése a fontos! Ezzel megerősítjük magunkban az előhívandó érzést.

És most lássunk egy EFT forgatókönyvet valódi esetet alapul véve:

Karate kézél:

Bár gyengének és fáradtnak érzem magam, most mégis azt választom, hogy erős vagyok, mint 19 éves koromban.

Bár érzem a gyengeséget és fáradtságot, fásultságot, most mégis azt választom, hogy erős és határozott vagyok, mint 19 éves koromban.

Bár érzem a gyengeséget és fáradtságot a végtagjaimban, most mégis azt választom, hogy erős vagyok és ezt érzem a mellkasomban.

Első kör – negatív emlékeztető mondattal:

szk: érzem a gyengeséget

szs: és a fáradtságot a végtagjaimban

sza: ez a fáradtság és gyengeség a végtagjaimban

oa: ez a sötét fáradtság bennem

áp: ez a sötét gyengeség a végtagjaimban

kcs: érzem, ahogy húznak lefelé

ka: a fáradtság végtagjaimban

ft: a gyengeség a végtagjaimban

Végy egy nagy levegőt!

Második kör – emlékeztető mondat a választással:

szk: most azt választom, hogy elengedem ezt a fáradtságot

szs: most úgy döntök, hogy erős vagyok, mint 19 éves koromban

sza: most azt választom, hogy erős vagyok és érzem az erőt a mellkasomban

oa: most úgy döntök, elengedem a fáradtságot és a gyengeséget, és hagyom, hogy átjárja a mellkasom ez a fényes erő

áp: most azt választom, hogy erős vagyok

kcs: most úgy döntök, hogy erős és határozott vagyok, mint 19 éves koromban

ka: most azt választom, hogy elengedem a fáradtságot és a gyengeséget

ft: most úgy döntök, hogy erős és határozott vagyok, mint 19 éves koromban

Végy egy nagy levegőt!

Harmadik kör – a negatív és pozitív emlékeztető mondat felváltva:

szk: ez a gyengeség a végtagjaimban

szs: most azt választom, hogy elengedem ezt a gyengeséget, és hagyom, hadd járjon át az erő, mint 19 éves koromban

sza: ez a fáradtság a végtagjaimban

oa: most azt választom, hogy elengedem ezt a fáradtságot, és úgy döntök, erős vagyok, mint 19 éves koromban

áp: ez a sötét színű fáradtság a végtagjaimban

kcs: most azt választom, hogy erős vagyok, és érzem az erőt és határozottságot a mellkasomban

ka: ez a sötét színű gyengeség a végtagjaimban

ft: most azt választom, hogy elengedem a gyengeséget, és úgy döntök, hogy erős és határozott vagyok, mint 19 éves koromban, és érzem ezt a fényes erőt és határozottságot a mellkasomban. És ez így van!

Végy egy nagy levegőt!

Egészségedre!