Mindfulness

Mindfulness gyakorlat reggelre

Fontos, hogy megfelelően induljon a napunk! Kutatók megállapították, hogy a legtöbb stresszhormon a felkelés utáni percekben szabadul fel szervezetünkben. Hogy miért? Azért, mert miközben gondolatban végigvesszük az előttünk álló nap problémáit, működésbe lép az „üss vagy fuss” ösztönünk, s a vérünket elárasztja a kortizol. Próbálkozzunk tehát inkább a következő módszerrel:

Ébredés után töltsünk két percet az ágyban úgy, hogy egyszerűen a lélegzetünket figyeljük. Ahogy az előttünk álló nappal kapcsolatos gondolatok kezdenének beszivárogni a fejünkben, forduljunk el tőlük, és térítsük vissza figyelmünket a lélegzetvételünkhöz.

A tudatos jelenlétben működő elme két sajátos vonása a fókuszáltság és a tudatosság. A fókusz révén összpontosíthatjuk figyelmünket az éppen végzett tevékenységre, a tudatosság pedig segít felismernünk és kiiktatnunk a felesleges figyelemelterelő tényezőket, amint jelentkeznek. Meg kell értenünk, hogy a tudatos jelenlét nem pusztán ülőgyakorlat, elsődleges célja az éles és kristálytiszta elme kifejlesztése.