EFT

Fogalmazz nagyon pontosan!

Most a kezdő EFT alkalmazók leggyakoribb hibájáról írok Neked. Ha a tanácsaimat betartod, és ezt a hibát elkerülöd, az eredményeid sokkal jobbak lesznek, és a „nehéz eseteid” könnyűszerrel köddé foszlanak.

A probléma az, hogy sokan a saját esetüket „globális szemüvegen át” látják. Magyarán szólva, a gondjukat átfogóan jellemzik, ami szerintük a probléma pontos körülhatárolását jelenti. Például:
„Egyszerűen nem érzem jól magam.”
„Az apám mindig megvert.”
„Az anyám sosem adta meg nekem azt a szeretetet, amit elvártam tőle.”
„Elég nehezen teremtek kapcsolatokat.”
„Engem nagyon könnyű visszautasítani.”

Ezek mindegyike – és számtalan hasonló állítás – olyan, mint egy érzelmi erdő, melyben egyedi fák (negatív események) járulnak hozzá a teljes probléma (erdő) kialakulásához. Ha az ÉFT-t a globálisan megállapított problémára akarod alkalmazni, az olyan, mintha egy egész erdőt akarnál egyetlen fejszecsapással felaprítani. Ha a globális problémát így célzod meg, egy kis előrehaladást minden alkalommal tapasztalni fogsz. Mégis, az erdő hatalmasságához viszonyítva az eredmény alig lesz érzékelhető, és eredménytelenségre fogsz panaszkodni, és dönthetsz úgy is, hogy abbahagyod az EFT alkalmazását, hiszen nem működik.

Ahelyett, hogy az EFT-t egy olyan esetre alkalmaznád, mint például az
„Annak ellenére, hogy engem nagyon könnyű visszautasítani ”, jobb, ha a globális állítást specifikus eseményekre bontod, mint például:
„Annak ellenére, hogy a harmadik osztályos tanárom megalázott az osztály előtt …”
„Annak ellenére, hogy úgy éreztem, az apán nem fordít rám elég figyelmet az érettségim alkalmával …”
„Annak ellenére, hogy a gimnáziumi szerelmem azt mondta: elegem van már belőled …”

Ezek az események, az „Engem nagyon könnyű visszautasítani.” állítás VALÓDI ÖSSZETEVŐI. Ezek képviselik a probléma alapját. A visszautasítottság érzése csak tünete az alapvető, specifikus okoknak. Másképpen fogalmazva:
Ha nem lennének ezek az egyedi esetek, egyáltalán érezhetnénk magunkat visszautasítottnak?
 
A válasz természetesen „nem éreznénk magunkat visszautasítottnak”, mivel nem lenne korábbi olyan tapasztalatunk, melyben épp a visszautasítottságot éreztük.
Így hát ezeket az eseteket (egy-egy fát az erdőben) egyedileg kell semlegesítenünk. Ha így teszünk, számos előnyt fogunk megtapasztalni:

  1. Minden esetben könnyen felismerheted, ha az EFT-vel egy-egy fát kivágtál a saját erdődből. Az esetek a 7-10 közötti intenzitással fognak indulni, és 0 intenzitással fognak végződni. Mindez világosan érzékelhető, ami határozottan megnöveli a bizalmadat a módszerben.
  2. Minden fa, amitől megszabadulsz, ritkítja az erdőt. Ez megkönnyíti, hogy átsétálj az erdődön, már nem fogsz folyton egy-egy „elutasítás” fába botlani. A visszautasítottság fullánkja egyre kisebb és
    kisebb lesz.
  3. Egy fontos GENERALIZÁCIÓS HATÁS (általánosítás) létezik. A különböző „elutasítás fák”-ban van valami közös tematika, így ha egy fától megszabadulunk, az hatással lehet a többi fára is. Gyakran előfordul, hogy ha 5-10 fát kivágunk, az egész erdő egyszer csak szertefoszlik.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a pontos, specifikus megfogalmazás. Gyakran ennek köszönhető egy drámai javulás, vagy ennek hiánya lehet az oka a sikertelenségnek.
Szóval, fogalmazz nagyon pontosan – ahogy Gary Craig mondja: specifikusan!