Coaching,  EFT

Filmvisszapergetés – NLP és EFT összekapcsolása

Szeretek kísérletezgetni az EFT-vel, és mivel az NLP (neuro-lingvisztikus programozás) módszerét is nagyon hatékonynak találom, gondoltam összekötöm a kettőt.

Így született meg az alábbi Filmvisszapergetés technika a kellemetlen emlékek feldolgozására, mely lehetővé teszi, hogy ezek az emlékek pozitív erőforrássá váljanak.

Filmvisszapergetés

  1. Kellemetlen emlék. Gondolj egy kellemetlen emlékre, és játszd le magad előtt, mint egy filmet. Ahogy nézed és hallgatod a jelenetet, figyeld meg, milyen kellemetlen, kényelmetlen érzéseid vannak! Játszd le magadnak elejétől a végéig. Nagyon fontos, hogy az élményben ne legyél benne, kívülről szemléld, tarts távolságot a képektől!
  2. Visszapergetés. Most pedig a film végén lépj bele a jelenetbe, és pergesd le az egészet visszafelé, színesben, és olyan gyorsan, hogy az egész csupán másfél másodpercig tartson! Olyan lesz, mintha benne lennél az élményben, és az idő nagyon gyorsan visszafelé peregne. Ha akarod, kétszer vagy háromszor, vagy akár többször is megismételheted ezt.
  3. Próba. Most játszd le újra ugyanazt a filmet, amelyet az első lépésben végignéztél, és figyeld meg, milyen érzések vannak benned most!

A legtöbb embernél az eredeti kellemetlen érzések semlegessé válnak. Amikor egy élményt gyorsan visszafelé pergetve élünk át, az élménykódok sorrendje megváltozik az agyban, és ez az amitől megszűnik az eseményhez társult kellemetlen érzés. Egyszerűen nem jön elő többé. Olyan, mintha ezzel a folyamattal az elméd eltávolítaná a negatív érzést a helyzetből. Amikor visszafelé élsz át egy helyzetet, akkor voltaképpen az élmény végén ugrasz bele, és elképzeled, hogy mindent visszafelé csinálsz, visszafelé lépkedsz, visszafelé beszélsz, visszafelé mozogsz, az egész  jelenet visszafelé történik, mintha egy olyan videóban szerepelnél, amelyet „gyors visszatekercselés”-re kapcsoltál, és akkor  van vége, amikor az élmény elejére, a cselekmény kezdete elé érkezel.

Ha ez a folyamat nem működik, az azért lehet, mert az illető lepergette ugyan visszafelé a filmet, csak éppen kívülről figyelte magát, és valójában nem volt benne, és nem élte át a hátrafelé mozgás élményét. Ennél a folyamatnál arra van szükség, hogy az eseményt ténylegesen újból átéld – hátramenetben. Talán segít, ha azt képzeled, hogy egy óriási csúzligumi repít át az élményen, miközben érzed, ahogy roppant sebességgel közeledsz az esemény kezdetéhez.

Ez a technika annyira hatásos, hogy a legintenzívebb traumatikus emléket, fóbiát, iszonyt is képes semlegesíteni.

És hogy az EFT-vel is összekössük, míg az 1. pontban leírt módon pörgeted a kisfilmedet, közben kopogtass! Hagyd el a ráhangolódást, csak kopogtass!