EFT

Szabadulj meg a rossz emlékektől

Egy emlék attól lesz kellemetlen, hogy nehéz, negatív érzések kapcsolódnak hozzá. Önmagában az, hogy filmszerűen lepereg előttünk egy szituáció, egy helyzet, látjuk filmkockáról filmkockára, kapcsolódik hozzá illat, szag, halljuk, hogy mint mondanak a résztvevők, érzünk közben ízeket a szánkban, megjelennek testi érzetek, a helyzet szempontjából teljesen közömbös lehet. Kellemetlenné a hozzá kapcsolódó érzéseink teszik. Az, ahogy viszonyulunk hozzá.

És ezekkel a fájó, nehéz érzésekkel lehet, sőt kell is mit kezdeni. Leginkább a feldolgozását, elengedését javaslom. Ehhez az alábbi egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer nagy segítség lehet. Szeretek kísérletezni, és itt is összekapcsoltam az EFT módszerét az NLP-vel, mivel a két módszer együttese nagyon hatékonynak bizonyul.

Kezdjük is, haladjál az alábbiak szerint, pontról pontra!

  1. Gondolj valamire, ami nemrég történt veled, és még mindig zavar. Vagy eleveníts fel egy régi traumatikus emléket, amit szívesen elengednél. Összpontosíts arra a képre vagy filmre, amit a lelki szemeid előtt látsz!
  2. Figyeld meg hozzá az érzéseid, testi érzeteid. Éld bele magad újra a felelevenített szituációba. Beszéld meg magaddal a helyzetet. És közben kopogtass! Míg a következő pontokba szedett feladatokat elvégzed, mindvégig kopogtass!
  3. A legkellemetlenebb érzéssel, érzettel járó filmkockát merevítsd ki. Most fogd meg ez a képet, kicsinyítsd le, vigyed el jó messzire a távolba, és vegyed le róla a színeket és a fényességet!
  4. Ha hallod a jelenettel kapcsolatos emberi és egyéb hangokat, halkítsd le azokat!
  5. Tegyed a képet olyan apróvá, hogy hunyorítanod kelljen ahhoz, hogy lássad, mi is történik rajta! Kicsinyítsed le még jobban a képet!
  6. Amikor már csak akkora, mint egy apró morzsa, egyszerűen csak söpörd félre!
  7. Ellenőrizd a kiinduló képet, menj vissza a felidézett emlékbe! Most milyen érzéseid, testi érzeteid vannak?

Ha még marad benned kellemetlen érzés az emlék újbóli felidézése során, válassz egy újabb filmkockát, a most legkellemetlenebbnek bizonyulót, és ismételd meg a 3-7. pontokban leírtakat.

Egészségedre!