Coaching,  EFT

Kép kopogtatás technika

A Kép kopogtatás technika (Picture Tapping Technique, rövidítve PTT) az EFT használatának egy újabb módja, és számos előnnyel jár. Ez egy ötletes és kreatív módszer a negatív érzelmek (harag, félelem, szomorúság, bűntudat, szégyen stb.) elengedésére, és gyakran gyorsabb megoldást kínál olyan globális kérdésekben, mint az általános szorongás.

A PTT az EFT izgalmas új alkalmazása – a művészetterápiás technikák és az EFT, mint energiapszichológiai módszer ötvözete, amely gyorsan és fájdalommentesen képes számos kérdés lenyűgöző megoldására. Nagyon gyengéd, és gyakran gyorsabb megoldást hoz, mint más energiapszichológiai módszer. Különösen akkor hatékony, ha a kérdések globális jellegűek vagy nagyon összetettnek tűnnek. A gyerekek imádnak együtt dolgozni a PTT-vel. Elkezdhetik szórakoztatóan és élvezetesen kezelni a problémáikat, és soha nem kell beszélniük arról, hogy mi a baj. A PTT felnőttek számára is nagyon hatékony. Mondhatnám azt is, hogy olyan gyerekek számára, akik már elmúltak 30, 40, 50 stb. évesek. 🙂

A PTT alkalmazásakor nincs szükség különösebb művészi készségekre – valójában jobb, ha nem vagy művészileg képzett, így a logikus elme nem áll útjában a munkának. A képek az elme tudatalatti szintjeiről származnak, amelyek tudják, hogyan kódolnak minden problémát, és csak örül a tudatalatti elme, ha a megfelelő képeket elküldheti a helyesen feltett kérdésekre. A rajzolt képek a pálcikaemberektől és a véletlenszerű formáktól, alakzatoktól a részletesebb rajzokig terjedhetnek. A képeket egyáltalán nem próbáljuk értelmezni, egyszerűen csak le kell írni a rajzokat, el kell mondani mi látható a rajzon, és közben kopogtatunk a meridiánpontokon. Furcsán hangzik, de valóban nagyon hatékonyan, kíméletesen és gyorsan működik. Nem kell hosszasan beszélni a kérdésekről, a témáról, vagy újra élni a múlt traumatikus eseményeit. A kreatív elme aktivizálódik, és ennek során hozzáférhetünk a kérdés tudattalan aspektusaihoz, amelyeken dolgozunk.

Hogyan használjuk a PTT-t?

Válassz egy problémát, amellyel dolgozni szeretnél, majd rajzolj képet arról, hogy ez a probléma hogyan jelenik meg képként benned, mit érzel ezzel kapcsolatban. És adj egy címet a képnek.

  • Ha rágondolsz a problémára, és erről egy képet kellene lerajzolnod, mi lenne az?

Ezután arra kopogtass, rövid EFT kört használva, amit a képen látsz – írd le a képet formák, méretek, színek és a papíron való elhelyezkedés szempontjából, miközben kopogtatsz.

Ezután rajzolj egy másik képet, kopogtass, rajzolj újra, kopogtass, egészen addig, míg kielégítő eredményre nem jutsz. Lehetne ez ennél egyszerűbb?

Mikor használjuk a PTT-t?

Konkrét problémákra, amelyek oka ismert, de az esemény túl intenzíven érződik, közvetlenül a problémára kopogtatni nagyon felkavaró lenne. (A PTT nagyon disszociatív technika, a problémát képes leválasztani a személyről. A módszer alkalmazásakor a kliensek arról számolnak be, hogy a probléma távolabb került tőlük, teljesen kívülről látják.)

A PTT kiválóan alkalmazható globális problémák esetén, vagyis olyan kérdésekben, amelyek nem túl specifikusak, például „igazán boldogtalan vagyok a munkámban” vagy „nem vagyok elég jó”. A hagyományos EFT viszont a legjobban olyan sajátosságokkal működik, mint például: „rettenetesen fáj a fejem, különösen a bal halántékomnál”, vagy „még most is érzem a mellkasomban a félelmet, ha rágondolom az xy való telefonbeszélgetésemre”.

Példák a globális problémákra:

  • kevés önbizalom
  • kapcsolati problémák a családban, a barátokkal
  • korlátozó hitek, hiedelmek, programok
  • blokkok feloldása, pl a siker útjában álló blokkok
  • szorongás és pánikszerű érzések

A PTT az EFT alkalmazásának olyan módja, amellyel gyengéden, ám mégis mélyen megérintjük és oldjuk a régóta fennálló korlátozó hiteket, hiedelmeket, amelyeket nehéz lenne verbálisan kifejezni. Néha egyszerűen nem találjuk a szavakat, és a PTT-vel nem is kell. Itt a képzelet és a metafóra együtt dolgozik a szavak helyett.

Az is előfordulhat, hogy egy globális kérdéssel kezdődő PTT folyamat egy konkrétabb kérdést tárhat fel, és ebben az esetben az EFT gyors és hatékony módszerként használható a kérdés ezen aspektusának feldolgozására.

Úgy tűnik, hogy a PTT különösen hatékony a nagyon érzékeny egyének számára, mivel ők problémáikat gyakran összetettebbnek és globálisabbnak látják. Nehezen találják meg a kérdés „sajátos” aspektusait – az egyik szempont gondolata egyszerre sok más kapcsolódó szempontot is felhoz. A PTT csodálatos folyamat a megoldhatatlannak tűnő kérdések kíméletes és szeretetteljes kezelésére.

Ez a módszer rendkívül hasznos olyan gyerekekkel végzett munkában vagy olyan felnőtteknél is, akik esetleg nem képesek hatékonyan kifejezni érzéseiket.

A PTT könnyen elsajátítható és használható módszer, valamint nagyszerű önsegítő eszköz.

Ha szeretnéd kipróbálni, kérlek keress, és egyeztetünk időpontot a személyes találkozóhoz!

A PTT Philip Davis and Christine Sutton módszere, angol nyelvű honlapjukat ide kattintva olvashatod.