Meditáció,  Mindfulness

A tudatossá válás 40 napja

„Mint ahogy kilenc hónapra van szüksége egy embriónak az anyaméhben, 40 hajnal kell ahhoz, hogy kialakuljon a tudatosság.”  Rumi

A legtöbb vallásban szerepel 40 napos átalakulási tapasztalat. Számos bibliai és történelmi hivatkozás létezik, ami 40 naphoz kötődik. Mózes 40 napig imádkozott a Sínai-hegyen, 40 napig tartott a vízözön, Dávid és Góliát 40 napon át naponta kétszer küzdött meg egymással, az ókori egyiptomiak 40 napra becsomagolták a holttesteket, mielőtt mumifikálták volna őket, Mohamed próféta 40 napig böjtölt, Buddha legalább 40 napig meditált a szent fügefa alatt, mielőtt megvilágosodott. Jézus 40 napig böjtölt a pusztában, innen ered a nagyböjt 40 napja, mely 2023-ban február 22-én kezdődik.

Úgy gondoltam, ez egy nagyszerű lehetőség, hogy a húsvétig terjedő nagyböjtöt összekössük a mindennapi meditációval, ha már Rumi is azt mondja, hogy ennyi nap kell a tudatosság kialakulásához. Természetesen, ha nem tartasz böjtöt, attól még a napi meditációt gyakorolhatod, de azért tudd, hogy a  húsmentes étkezés hozzájárulhat a tudatosságod fejlődéséhez.

40 nap meditáció

Rengeteg meditációs technika, módszer, irányzat létezik, ami segít megtapasztalni a jelen pillanat tudatosságát. Mindegyik jó, azt szoktam mondani, hogy a hegycsúcsra számtalan ösvény vezet felfelé. A lényeg, hogy elindulj valamelyiken.

Ha már gyakorolsz egy fajta meditációt, folytasd azt minden nap.

Ha korábban már meditáltál, de abbahagytad, most itt a nagyszerű lehetőség, hogy újra elkezd.

Ha még soha nem próbáltad, felsorolok párat, hogy választhass. Természetesen a meditációs módszerek felosztása is számtalan lehet.

  • Vezetett meditáció, amely leginkább relaxációnak tekinthető. Azt gondolom, sokan vágtunk neki az útnak vezetett meditációval, mert így finoman bele lehet kóstolni ebbe a világba, anélkül, hogy megijesztenének a spiritualitás, a mantra, „csak ülök és semmit nem csinálok” fogalmai. És attól függően, hogy mire van szükségünk egy adott pillanatban, a vezetett meditációk segíthetnek békére lelni, feszültséget, szorongást elengedni, szívet megnyitni.
  • Érzékszervi meditáció, mely a körülöttünk lévő világ testünk általi befogadására fókuszál, és az öt érzékszervünk valamelyikén keresztül összpontosít a mostra. Ilyen lehet:
  1. a hangok hallgatása – pl. hangtálas meditáció
  2. vizuális meditáció, amikor egy látványon rögzíted a figyelmedet, például egy gyertya fényén, egy mandalán
  3. aromák belégzése, a fókuszunk illatokon való megtartása
  4. érzékelés kézzel vagy más testrészekkel, testmeditációk
  5. ízlelés, például tudatos étkezés gyakorlata.

A mindfulness meditáció is alapvetően ide tartozik, hiszen itt elsősorban a légzésre történő      koncentráció jelenti a horgonyt a mostban. Mindig ide térünk vissza, mikor észrevesszük, hogy a kellemetlen gondolatink éppen elsodornának minket. A tudatos légzés rövid meditációját itt meg is hallgathatod, le is töltheted a telefonodra.

A meditáció célja lehet az elménk csendjének kialakítása, mely egy mantra folyamatos ismétlésével elérhető:

  • Mantrával végzett meditáció esetén egy szótagot, szót, kifejezést ismételünk. Ahogy észrevesszük, hogy megjelenik egy gondolat, kimondjuk, ismételjük a szót, vagyis a figyelmünket a mantránkon tartjuk. A mantra igazi értéke igazán a rezgésében van, így fontos annak körültekintő megválasztása. Mantraként használható:- béke, szeretet, hála, nyugalom szavak

    – Ho’oponopono szavai: sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek

    – Isten számodra kedves nevei

    OM / AUM szó, mint az univerzum hangja

    A mantrákat hangosan kimondhatjuk vagy némán is megfogalmazhatjuk, gondolatban ismételhetjük. Amikor hangosan kántálunk egy mantrát, annak az a célja, hogy kitágítsuk a tudatosságunkat. Az ókori védikus írások szerint a suttogott mantra ezerszer hangosabb, mint a kimondott mantra, és a gondolat nyelvén megfogalmazott néma mantra ezerszer erősebb, mint az elsuttogott.

Annak a fajta meditációnak, amit én folytatok már 2000. óta – ez is egy mantrával végzett meditáció -, a bevezető módszerét itt meghallgathatod, kipróbálhatod.

A sikeres napi meditáció 6 legértékesebb titka:

  1. Kényelmesen helyezkedjél el. Ha kellemesen érzed magad, folytatod a meditálást, ha nem vagy jól, nagy valószínűséggel abbahagyod. Iktass ki minden zavaró tényezőt: kapcsold ki a telefonod, vakard meg az arcod, takarózz be, nyújtsd ki a lábad.
  2. Lehetőleg ülve meditálj. Csukott szemmel. Kényelmes ülő pozíciót vegyél fel. Teljesen szükségtelen kényelmetlen testhelyzeteket felvenned, mert attól csak megfájdulnak az izmaid, hátad, végtagjaid. Lásd 1. pontot.
  3. Először érdemes a testedet ellazítani, mert ha izmaidban feszülés marad, az elme csendjét nehéz lesz kialakítani, mivel figyelmed állandóan visszatér a feszültség gócpontjához. Lásd 1. pontot.
  4. Alakíts ki egy rituálét, tedd szokássá a meditációt. Vagyis igyekezz mindig ugyanabban az időpontban, ugyanazon a helyen végezni. Az elme ugyanis a szokások rabja, és ezt a tulajdonságát a meditáció során előnnyé kovácsolhatjuk. Ha megszokja a helyet, az időpontot, sokkal könnyebben bele tudunk helyezkedni a gyakorlatba, jóval hamarabb el tudjuk érni elménk elcsendesedését. Ezek a pavlovi reflexek.
  5. Engedd el az elvárásaidat. Csak légy jelen. Semminek sem kell történnie. Ha észreveszed, hogy a gondolataid elkalandoztak, csak hozd vissza a figyelmedet a jelen pillanatba azzal, hogy újra figyelmed tárgyára koncentrálsz, legyen az akár a mantrád, akár bármelyik érzékszerved. Emlékezz arra, hogy ha észrevetted, hogy a gondolataid elkalandoztak, máris a mostban, a jelen pillanatban vagy.
  6. Élvezd! Ne légy túl komoly. A meditáció egy örömteli gyakorlat, tehát élvezd!

Mielőtt belevágsz a 40 napos meditációba, érdemes az ezzel kapcsolatos szándékaidat tisztázni. Itt találsz hét kérdést, melynek megválaszolása segíthet abban, hogy őszintén elkötelezd magad a napi gyakorlás mellett.

Érdemes a meditációs tapasztalataidat is összegezni. Összeállítottam számodra egy kis jegyzetet, ahova le tudod írni, hogy milyen hosszú volt a gyakorlásod, mit tapasztaltál meditáció közben. Nincs jó vagy rossz válasz. Jegyezd le, milyen gondolataid támadtak, mit láttál, milyen színek jelentek meg előtted, milyen érzéseket, érzeteket tapasztaltál, és azt is írd le, ha elaludtál közben. Jegyezd fel, hogy milyen volt a napod, milyen tapasztalataid vannak a meditációt követően napközben, például: lobbanékony volt, vitatkoztam, békésnek éreztem magam, megbocsátottam valakinek, minden olyan sima volt …. Amikor majd visszanézed a feljegyzéseidet, ott látod majd feketén-fehéren a tapasztalásaidat, mi minden történt veled, hogyan látod a világod, hogy reagálsz rá, és ezek közvetlen, szoros kapcsolatát a napi gyakorlataidhoz. Ez pedig ösztönzőleg hathat a további folytatásra. A jegyzetben 46 sort találsz 46 napnak megfelelően, ugyanis a tényleges böjti napok száma húsvétig ennyi. (Az egyház nem tekinti böjti napnak a nagyböjti időszak hat vasárnapját.) A Te döntéseden múlik a meditációs napok száma.

Meditálj legalább 40 napig minden egyes nap!