Coaching,  EFT

Kopogtatás Dawson Church módszerével

A 13. EFT világtalálkozón (2021. február 22. – március 03.) láttam Dawson Church EFT terapeutától a kopogtatás alábbi módon való használatát. Azonnal megtetszett számomra az újszerűsége, kipróbáltam, és be is építettem az EFT konzultációk gyakorlatába. Nagyon hatékonynak bizonyult, gyorsan oldotta még a nagybetűs traumákban található intenzív érzéseket is. Ez a protokollban meglévő ellentétes irányú szemmozgások – melyek viszonylag lassúak, az agyféltekék összehangolására hivatottak – és a kellemetlen érzésekre való figyelem együttes, egyidejű hatásának is betudható.

Javaslom, próbáld ki!

Idézz fel egy emléket élénket, és keresd meg, milyen kellemetlen érzés van benned ettől az emléktől. Azonosítsd be az intenzitását 0-tól 10-ig terjedő skálán, és keresd meg, hol érződik a testedben, milyen érzeteket vált ki benned.

Az alábbi pontokba szedve írd is le:

  1. a képet, amit látsz magad előtt, a kellemetlen érzést, ami kivált benned, vagy az eseményt pár szóval, vagy a címét a kisfilmednek, mozidnak, amit magadban lepergetsz – azért írd le intenzitással együtt, mert olyan gyorsan tud enyhülni, hogy szinte el sem hiszed 🙂
  2. intenzitás 0-10-ig terjedő skálán
  3. pásztázd át a tested, és keresd meg, hol jelennek meg a kellemetlen érzetek, melyeket az érzések váltanak ki.

És kezdhetünk is kopogtatni (a forgatókönyvet általánosságban fogalmaztam meg, be is helyettesítheted saját tapasztalásaiddal), a pontokat a bejegyzés alján megtalálod, ha nem ismered pontos helyüket:

Karate kézél:

  • bár ez a rossz esemény megtörtént velem, igazán zavar engem, most mégis teljesen elfogadom magam
  • bár ez a rossz dolog megtörtént, és igazán kellemetlen érzéseket idézett bennem elő, biztonságban vagyok, rendben vagyok, túlélem, és elfogadom magam, úgy ahogy vagyok
  • bár még mindig élénkén él bennem ez az emlék, és érzem a fájdalmat, keserűséget, tehetetlenséget, szomorúságot, feszültséget a mellkasomban, stb., most még telje egészében szeretem és elfogadom magam.

Vegyél egy nagy levegőt, és a következő pontokon – lassan haladva – kopogtass, míg élénken emlékezteted magad az emlékedre.

fejtető: mondd ki az emléked címét, az érzéseket, amiket kivált

szemöldök kezdete: éld át az emlékedet, keresd meg minden aspektusát, érezd az érzéseket, amiket kivált

szemsarok: idézd fel élénken a történteket, minden érzékszervet bevetve

szem alatt: élénken idézd fel az emléket, játszd le magadban, mint egy kisfilmet

orr alatt: koncentrálj az emlékre, érzésre, érzetre

állpont: teljesen éld át az emléket, merülj el az érzésekben

kulcscsont: továbbra is maradj meg az emlékedben, játszd le magadban újra, majd végy egy mély levegőt, lassan fújd ki

kar alatt: koncentrálj az érzésekre, emlékre, testi érzetekre

karate kézél: figyeld, kövesd az érzéseidet, amik az emlékedhez kötődnek.

Vegyél egy mély lélegzetet, lassan fújd ki, majd ellenőrizd az emlékedet, keresd a kellemetlen érzést, érzéseket, testi érzeteket, amik még mindig átjárnak. Figyeld meg, hogy most mennyire intenzív a 0-tól 10-ig terjedő skálán.

És miközben a kellemetlen érzésre, érzetre koncentrálsz, végezd el a következő gyakorlatot – szemmozgások sorozata jön -, míg a 9-es skála ponton kopogtatsz:

  1. csukd be a szemed
  2. nyisd ki a szemed
  3. nézz le mélyen jobbra, a fejed mozgatása nélkül
  4. nézz le mélyen balra, fejedet továbbra sem mozdítod
  5. most képzelj el magad előtt egy nagy órát, és míg továbbra is figyelsz az érzéseidre, testi érzetekre, kellemetlen emlékedre, a szemed körbejár lassan az óra számlapján, a fejed mozgatása nélkül. Kezd 12 óránál, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – még mindig koncentrálsz az emlékre, érzésre, érzetre – 10, 11, 12
  6. vegyél egy nagy levegőt, lassan kifújod
  7. és míg koncentrálsz az emlékedet, a maradék kellemetlen érzésedet, testi érzetet, az óra számlapján szemeddel most ellentétes irányban – lassan – kezd el követni a számokat. 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
  8. vegyél egy mély lélegzetet, lassan fújd ki, majd ellenőrizd az emlékedet, játszd le újra képzeleted moziján. Keresd, maradt-e valami a rossz érzésből, érzetből.
  9. Ha igen a válaszod, kopogtass még egy kört – vagy amennyinek szükségét érzed -, hogy teljesen elmúljon a negatív érzés, kellemetlen érzet.
  10. Amennyiben sikerült elengedned a negatívumokat, keress meg azt a pozitív érzést, ami felváltotta a kellemetleneket. Azonosítsd be, hogy mi az – pl. nyugalom, béke, könnyebbség, öröm stb. -, hol érződik, és megerősítésképpen kopogtass erre is egy kört.

Ez a forgatókönyv nem csak emlékek oldására alkalmas, hanem éppen jelenlévő kellemetlen érzések elengedésére, csökkentésére is, mint pl. a stressz, feszültség, aggodalom, szorongás. És ne feledd, ezen érzések csökkentésével, elengedésével erősíted az immunrendszered, mert bizonyítottan ezek gyengítik.