EFT,  Meditáció,  Mindfulness

EcoMeditáció

A 15. Kopogtató Világtalálkozón dr. Dawson Church az álmatlanság témakörében tartott előadást és osztott meg javaslatokat, ötleteket a jobb alvás eléréséhez. Beszámolt az alváskutatás terén elért eredményeikről is. Kettő példát ki is emelek belőle:

„Kutatásaink során számos vizsgálatot végeztünk az iraki és a vietnami háború veteránjaival, valamint néhány idősebb koreai háborús veteránnal. Azt találtuk, hogy a kopogtatás után az alvás volt az egyik első dolog, ami javult.”

„Az EFT-nek több klinikai vizsgálata van, amelyek a veteránokon kívül számos csoportban tartalmazzák az álmatlanság csökkenését is. A hatások figyelemreméltóak. Általában a stresszes embereknél magas az álmatlanság. Amint megtanulták a kopogtatást, sokkal alacsonyabb szintű álmatlanságot tapasztaltak.”

Az álmatlanság megszüntetéséhez nagymértékben hozzájárulhat a meditáció is, melynek egyéb más előnyeiről mindannyian hallottunk már. Kevesebb stressz. Hosszabb élettartam. Élesebb memória. Nagyobb boldogság. Alacsonyabb a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázata. Akkor miért nem meditál mindenki?

A válasz az, hogy a meditáció nehéz. Amikor leülsz és becsukod a szemed, a „Majom Elme” átveszi az irányítást, és lehetetlen leállítani a gondolataidat. A kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb ember megpróbálta már, de feladta. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ szerint a lakosságnak csak körülbelül 14%-a gyakorolja rendszeresen.

Más kutatókkal együtt Dawson Church évek óta kereste a módját annak, hogyan lehetne a meditációt a kezdők számára is könnyedén gyakorolhatóvá tenni. Kollégáival tanulmányozta a meditáló mesterek agyát és testét olyan eszközökkel, mint az EEG és az MRI. Így pontosan tudható már, hogy milyenek az agyhullámaik, az izomtónusuk és a légzési mintáik.

Miután 2009-ben részt vett egy konferencián, ahol nagyszerű emberekkel és különböző módszereikkel találkozott, Dawson elgondolkodott azon, mi történne, ha a módszereiket egyesítené.

Kíváncsi volt, mi történne, ha a HeartMath gyors koherencia technikáját az EFT-vel, valamint a neurofeedback és a mindfulness „legjobb gyakorlataival” egyesítené. Az összes módszert ötvöző új technikát EcoMeditációnak nevezte el.

Ami történt, az igazán érdekes volt. Ő maga is elkezdte ezt csinálni, és rájött, hogy ez egy igazán hatékony eszköz. Korábban nehezen tudott meditálni, de most hirtelen ez könnyedén ment.

Jelenleg tanulmányok mérik az EcoMeditáció pontos hatásait. Dawson Church kollégáival 208 résztvevőt vizsgáltak egy egynapos elvonuláson. Mindössze 6 óra alatt 23%-kal csökkent a szorongásuk és 19%-kal a fájdalomszintjük. A boldogságérzetük 9%-kal nőtt. Amikor 6 hónappal később újra megvizsgáltuk őket, azt találták, hogy a szorongás és a depresszió terén elért javulásukat az idő múlásával is megtartották, és még boldogabbnak érezték magukat (Church et al., 2019).

Egy másik vizsgálatban egy EcoMeditációs hétvége után a 34 résztvevő kortizolszintje 29%-kal csökkent. Az immunmarkereik 27%-kal emelkedtek. A nyugalmi szívritmusuk – az általános egészségi állapot mérőszáma – 5%-kal javult, míg a fájdalomszintjük 43%-kal csökkent (Groesbeck et al., 2017).

Egy kutatás kimutatta, hogy az első meditáció után ugyanaz az agyhullám-aktivitás volt jelen az EcoMeditációt végző emberek agyában, mint a fejlett, 10.000 órát meditálók agyában! Már az első próbálkozásra! Tehát tényleg működik.

Akár újonnan kezded a meditációt, akár korábban sikertelenül próbálkoztál vele, próbáld ki ezt az egyszerű, 7 lépéses gyakorlatot. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan és hatékonyan tudsz mély meditatív állapotba kerülni.

Mielőtt elkezdenéd, kapcsold ki a mobiltelefonodat, a laptopodat, illetve minden eszközt, ami zavarhat. Ajándékozd meg magadat 20 perc zavartalan idővel. Ezt megteheted reggelente, este lefekvés előtt, illetve napközben is. Keress egy csendes, nyugodt helyet, ülj le kényelmesen, talpaid érintkezzenek a talajjal.

  1. Kezdjük azzal, hogy szavak nélkül kopogtatjuk a pontokat. (A kopogtató pontokat a bejegyzés végén megtalálod.) Hangolódj rá a testedre. Vedd észre, hol tárolsz a testedben feszültséget. Figyeld meg jó alaposan! Ha stressz ér bennünket, annak érzete általában ugyanabban a testrészünkben, azonos testtájékon érződik. Vedd észre, hogy te hol tárolod a feszültséget: a torkodban, a homlokodban, a tarkódban, a válladban, a hátadban, a hasadban stb. Kezdj el nyitott szemmel kopogtatni a karate kézél ponton, és haladj lassan, folyamatosan kopogtatva az alábbi pontokon végig.

Karate kézél: Figyeld a légzésedet. Vedd észre, ahogy be- és kiáramlik a testedből. Ahogy végigpásztázod a testedet fentről lefelé, vedd észre, hol tárolsz feszültséget a testedben, és a levegő kifújásával engedd el.

Fejtető: Kopogtatás közben ismét pásztázd végig a testedet fentről lefelé. Vegyél észre minden feszültséget, és engedd el. Figyeld meg a légzésedet.

Szemöldök kezdete: Ismét vedd észre, mely testrészedben található feszültség. Figyelj a légzésedre.

Szemsarok: Figyeld meg a légzésed, a be- és kiáramló levegő újtát.

Szem alatt: Még mindig figyelj a légzésedre. Érzékelni fogod, hogy vannak-e még a testedben feszültséggócok. Esetleg olyan aprócskák, amelyekről eddig nem is tudtál. Engedd el ezeket is.

Orr alatt: Figyelj a légzésedre.

Állpont: Most vizsgáld meg az egész testedet. A fejed, a vállad, a nyakad, a mellkasod, a hasad, a hátad, a medencéd, a lábad. Hagyd, hogy a még megtalálható feszültség elhagyja a testedet.

Kulcscsont: Érezd, figyeld a lélegzeted, és a levegő kifújásakor most az utolsó kis feszültség is elhagyja a testedet.

Kar alatt: Kopogtass és közben figyeld meg, hogy érzed magad.

Karate kézél: Figyeld meg a légzésedet. És vedd észre, hogy még ez a rövid, szavak nélküli, csak a testre és a légzésre koncentráló kopogtatás is segít ellazulni.

  1. Hagyd abba a kopogtatást, lazán tedd le a kezed, és csukd be a szemed.
  2. Koncentrálj ismét a légzésedre. És képzeld el, hogy a lélegzeted a mellkasod közepén, a szíveden keresztül áramlik be és ki. És miközben a szíveden keresztül lélegzel be és ki, lassítsd le a légzésedet, hat-hat másodpercre be- és kilégzésenként. Lélegezz be és ki a szíveden keresztül. Hat másodperc be, hat másodperc ki. És lazán helyezd a nyelvedet a szájpadlásodra. Vedd észre a nyelved bármilyen feszültségét, és lazítsd el teljesen, miközben hat másodpercig a szíveden keresztül lélegzel be és ki.
  3. Most figyeld meg a lábad belsejében lévő teret. Figyeld meg a lábadban lévő teret. Vedd észre a csípőd, a medencéd, a hasad belsejében lévő teret. Vedd észre a hasadban, a hátadban, a mellkasodban, a törzsedben lévő belső teret. Figyeld meg a teret a kezedben és a karodban, a válladban és a nyakadban, a fejedben és az egész testedben. Figyeld meg, hogy a nyelved mennyire lazán fekszik a szájpadlásodon. Figyeld meg a szíveden keresztül történő ki- és belégzésedet, hat másodpercig be-, hat másodpercig ki. És vedd észre az élet energiáját tested minden sejtjében. Képzeld el, ahogy az életenergia beáramlik a fejed tetején keresztül, energetizálja a sejtjeidet, és feltölt téged. Ez az életenergia aktivizálja az összes energiaközpontodat, különösen a szívközpontodat, miközben hat másodpercig a szíveden keresztül lélegzel be és ki.
  4. Most gondolj egy lényre, aki feltétel nélkül szeret téged. Lehet egy őrangyal, egy szent, egy mester, egy háziállat, egy vezető, egy archetípus, mert ez a lény feltétel nélküli szeretetet érez irántad. És érezd, hogy most egy energiasugár köt össze benneteket, amely a szívedből fut a feltétel nélküli szeretetet sugárzó lény felé. Érezd, ahogy a feltétel nélküli szeretet a te szívedből is áramlik ehhez a lényhez. És vedd észre ezt a kettőtöket összekötő sugarat, közted és e feltétel nélküli szeretetet sugárzó lény között. Figyeld meg ennek az energiasugárnak a színét. Figyeld meg ennek az energiasugárnak az alakját és textúráját. Vedd észre szíved energiasugarának minden más jellemzőjét, ahogy az itt és most kapcsolódik a feltétel nélküli szeretetet sugárzó lénnyel. Vedd észre, milyen jó érzés a testednek a feltétel nélküli szeretetre hangolódni. Figyeld meg, ahogy a légzés lassan be- és kiáramlik, összekötve a szíveteket. Vedd észre, hogy a nyelved lazán fekszik a szájpadláson. Vedd észre a belső teret, a szemeid között. Ha gondolatok merülnek fel az elmédben, egyszerűen engedd el őket. Figyeld, ahogy elszállnak, mint felhők az égen. Vedd észre, hogy az életenergia beáramlik a fejtetődön keresztül, átjár élettel, tested minden sejtjét életenergiával tölti meg. Vedd észre a szíveden keresztül be- és kiáramló lélegzetedet, és ezt az energiasugarat, amely összeköt téged ezzel a feltétel nélküli szeretetet sugárzó lénnyel. És most óvatosan oldd le a szívedből kiáramló energiasugarat erről a lényről, és vidd, helyezd vissza egészen a saját szívedbe. És mosolyogj hálásan, mert tiéd volt a kiváltság, hogy feltétel nélküli szeretettel töltekezhettél Ahogy érzed a testedben a szeretet, a béke, a hála csodálatos érzését, mosolyodat járja át az öröm.
  5. Most keresztezd kezeidet a szíved fölött, és az alul lévő kezed ujjbegyeivel finoman kopogtass a mellkasodon. Horgonyozz le ezekben az érzésekben, és tudd, hogy bármikor, amikor csak akarod, ráhangolódhatsz a feltétel nélküli szeretet e forrására. A kopogtatással oldhatod a benned lévő stresszt. Elengedheted a napi feszültséget, a gondokat. És most cseréld meg a kezeidet (az a kezed, amelyik felül volt, kerüljön alulra), kopogtass a másik kezed ujjbegyeivel. Tudd, hogy bármikor rá tudsz hangolódni a szeretet érzésére, képes vagy nyugalmat teremteni a testedben, el tudod engedni a feszültséget, egyensúlyba tudod hozni a testedet, hogy az minden szempontból optimálisan működjön.
  6. Hagyd abba a kopogtatást, tedd le, lazítsd el a kezeidet. A következő három légzéssel készülj fel arra, hogy a figyelmedet visszavezesd az itt és mostba, vissza a környezetedbe, vissza a körülötted lévő világba. És vedd észre a testedben lévő belső teret. Vedd észre a lábadban lévő teret. Most a talpadon keresztül földeld le magad egészen a Föld középpontjáig. Földeld az energiádat, hogy összehangolódj a Földdel, kapcsolódj a Földhöz, hogy erőt meríthess belőle.

A következő lélegzetvételnél nyisd ki a szemed, és nézz körül.

Nézz végig a szobában található tárgyakon, és vedd észre az üvegből készülteket.

Figyeld meg a legnagyobb barna tárgyat, amely onnan látható, ahol most vagy.

Figyeld meg, hogy van-e olyan hetes szám, ami látható onnan, ahol most vagy.

Egy újabb lélegzetvétellel üdvözöld magad a testedben, és érezd, milyen jó csak arra szánni az időt, hogy kapcsolatba léphess mindennel, ami van, kapcsolódj a testedhez, kapcsolódj a feltétel nélküli szeretethez. És tudd, hogy mindezeket a pozitív érzéseket te idézted elő a testedben, csak a tudatosságoddal, a tudatoddal. És a tudatosságodnak ez az ereje képes a fizikai, érzelmi és mentális működésed megváltoztatására.