Coaching,  Lélekemelő olvasnivaló

A tölgyfa története

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy szép kert, néhány almafával, narancsfával, körtefával, szépséges rózsákkal. Mindenki boldog és elégedett volt, és mindenki jókedvű, kivéve egy fát, ami mély szomorúságban élt.
„Ami neked hiányzik, az a koncentráció” – mondta neki az almafa. „Ha valóban akarod, a legízletesebb almákat teremheted. Meglátod, milyen könnyű”.

„Ne hallgass rá” – toporzékolt a rózsafa. „Rózsát teremni sokkal egyszerűbb, és ráadásul szép is”.

És a fa kétségbeesetten próbálkozott mindennel, amit javasoltak neki, de mivel nem tudott olyanná lenni, mint a többiek, egyre reményvesztettebb lett.

Egy nap bagoly érkezett a kertbe, a madarak legbölcsebbike, és amint látta a fa kétségbeesését, magyarázni kezdett:
„Ne aggódj! A te problémád nem olyan súlyos. Ugyanaz, mint sok más lényé a Földön. Megmondom neked, mi a megoldás: ne annak szenteld az életed, hogy olyan legyél, amilyennek mások akarnak. Légy önmagad. Ismerd meg és érd el, hallgasd meg a belső hangodat.”

És azon nyomban eltűnt a bagoly.
„Az én belső hangom? Legyek önmagam? Megismerni magam? Kérdezgette a fa kétségbeesetten, amikor hirtelen megértette. Lezárta a hallottakat, kinyitotta a szívét, és végül meghallhatta a belső hangját. Ezt mondta neki:

„Te soha nem fogsz almát teremni, mert nem vagy almafa, nem is fogsz virágozni tavaszonként, mert nem vagy rózsafa. Tölgyfa vagy, a te dolgod naggyá és fenségessé nőni. Azért vagy itt, hogy menedéket nyújts a madaraknak, árnyékot az utazóknak, szépséget a tájnak! Küldetésed van! Töltsd be azt!”
És a fa erősnek érezte magát, biztos volt magában, és kész volt mindarra, ami az ő dolga. Hamar megtalálta a helyét, mindenkit bámulatba ejtett, mindenki tisztelte. Csak ekkor vált tökéletesen boldoggá a kert.

És én azt kérdezem, amikor a környezetemre nézek. „Hányan lehetnek a tölgyfák, akik nem engedik saját magukat megnőni? Hányan vannak a rózsafák, és félve a fenyegetettségtől, csak tüskét teremnek? Hányan vannak a narancsfák, akik nem tudnak virágot teremni?” Az életben mindannyiunknak megvan a magunk célja, aminek meg kell felelnünk, megvan a helyünk, amit be kell töltenünk. Ne engedjük, hogy valami vagy valaki megakadályozzon abban, hogy megismerjük és megosszuk saját lényünk csodálatos lényegét.

Mabel Katz: A legkönnyebb út