Coaching,  EFT,  Meditáció,  Mindfulness

Légy kedves és együttérző önmagaddal!

Egy korábbi blogbejegyzésben már foglalkoztam az önmagunkkal való együttérzéssel és kedvességgel. Sokan olvasták, és ezen felbuzdulva készítettem  egy újabb gyakorlatot – Kristin Neff után szabadon -, mely tulajdonképpen a mindfulnessen, azaz tudatos jelenléten alapul.

Próbáld ki, használd egészséggel!

Ülj le egy csendes és kényelmes helyen, ahol nem zavar senki. Szánj a gyakorlatra 15-20 percet. Végy néhány mély lélegzetet, hogy bele tudj helyezkedni a testedbe és a jelen pillanatba. Itt és most vagy.

  • Először finoman lépj kapcsolatba a szenvedésed forrásával. Félelmet, magányosságot, haragot, értéktelenséget, tehetetlenséget vagy csalódottságot érzel? Figyeld meg, képes vagy-e egyszerűen együtt lenni az érzésekkel, ahogy azok vannak, anélkül, hogy közben túl sokat gondolkodnál a hozzájuk vezető történetről (hogy mit tettél, hogy a másik mit nem tett vagy tett, stb.) Bármit érzel is, úgy van rendjén. Mindent és mindenkit szívesen látunk. Nincs szükség arra, hogy bármikhez ragaszkodj vagy bármit eltolj magadtól.
  • Most figyeld meg, érzékelni tudod-e az érzéseket a testedben. Tegyük fel, szomorú vagy éppen. Milyen érzetekkel jár a szomorúság? Összeszorul a szíved? Ha meghatározzuk az érzések helyét a testben, könnyebb éreznünk őket anélkül, hogy elvesznénk a gondolataink között, és inkább a jelen pillanat megtapasztalásával lehetünk, ahogy az van.
  • Most tedd a kezedet a szívedre, és nyilvánítsd ki a kedvességedet, a megértésedet és az együttérzésedet önmagaddal az éppen átélt szenvedésed miatt. Emlékezz rá, hogy amit érzel, az az emberi tapasztalat szerves része. Nem vagy egyedül a szenvedéseddel.
  • Most halkan és finoman ismételd el magadban a következő mondatokat:

                    Legyek biztonságban!

                    Legyek békében!

                    Legyek kedves önmagammal!

                    Fogadjam el magamat olyannak, amilyen vagyok! 

Ha könnyebbnek érzed, az utolsó mondatot meg is változtathatod:

                    Fogadjam el az életemet olyannak, amilyen!

  • Folyamatosan ismételgesd a mondatokat, úgy őrizve meg az érzelmi tartalmukat, hogy közben lépj kapcsolatba a testedben lévő fájdalmas érzésekkel, vagy érezd a kezed szelíd és megnyugtató nyomását a szíveden.
  • Amikor azt veszed észre, hogy az elméd elkalandozik, térj vissza a mondatokhoz, a testedben lévő érzések, érzetek megtapasztalásához vagy a kezed érzéséhet a szíveden. Majd kezd újra!
  • Ha bármikor elárasztanak az érzések, mindig visszatérhetsz a légzéshez, amivel lecsendesítheted és megnyugtathatod magadat. Amikor ismét jól vagy, térj vissza a szerető kedvesség mondataihoz!
  • Végül vegyél néhány mély lélegzetet, és csendesedj el pár percig! Ha az együttérzés felébred benned, hagyd, élvezd ezt az édes érzést. Ha az együttérzés alig vagy egyáltalán nem ébred fel benned, az ugyanúgy hozzátartozik a jelen pillanat csodálatos igazságához. Engedd meg magadnak, hogy élvezd a jóakaratot és az önmagaddal való törődés szándékát! Ez a legfontosabb.
  • Amikor végeztél, lassan kezd el újra megszokott tevékenységeidet, annak tudatában, hogy bármikor visszatérhetsz a szerető kedvesség mondataihoz, amikor csak szeretnél.

A feladatot úgy is elvégezheted, hogy annak megkezdése előtt a nagyon intenzív kellemetlen érzéseidet az EFT segítségével csillapítod. Az a tapasztalatom, hogy ilyen módon, vagyis amikor már nem annyira erősek a harag, a bánat, a feszültség érzései bennünk, és az ezek által kiváltott testi érzetek is halványodnak, sokkal könnyebb együttérzőnek, kedvesnek lenni önmagunkkal.