EFT,  Mindfulness

A hirtelen fellobbanó harag, indulat ellenszere

Az egyéni coaching során, valamint a mindfulness és EFT tanfolyamokon is sokszor előjön egy probléma a klienseimnél, a tanfolyami résztvevőknél, mégpedig a hirtelen fellobbanó harag, a hirtelen kitörő feszültség kezelésének hiánya, és az abból adódó konfliktusok sorozata. Vagyis az, hogy váratlan helyzeteket nem sikerül nyugodt, békés módon megközelíteni, majd kezelni.

Pedig mennyivel bölcsebb lenne higgadt elmével közelíteni azokhoz a bizonyos szituációkhoz, a kihívást jelentő helyzetekhez! Ám mi általában rohanunk, hogy minden feladatunknak a végére érjünk, mindent megcsináljunk. Ezért sokszor több dolgot igyekszünk egyszerre elvégezni, folyik a multitasking üzemmód. Mert úgy gondoljuk, ha nem sikerül minden elvárható – jöjjön az elvárás másoktól vagy fakadhat belőlünk is – feladatot megoldani, akkor megítélnek. Vagy megítéljük saját magunkat, és az ítélet nem pozitív. Gondolhatjuk, érezhetjük, hogy nem vagyunk elég jók, nem vagyunk eléggé alkalmasak. „Nem vagyok elég …” – fejezd be a mondatot azzal, amit magadnak szoktál mondani.

A nagy igyekezet közben aztán lefagy a számítógép, kifut a tej, a gyermek kiönti a szörpjét, a férj összetöri a kedvenc bögrénk, kiégeti a vasaló az inget, a kollégánk összekeveri a dossziékat … És máris itt a kihívást jelentő helyzet, legyen az munkahelyi, családi, párkapcsolati. Ezekre aztán úgy reagálunk, hogy nem maradunk higgadtak, nyugodtak. És amikor rájövünk, észleljük, hogy túlreagáltuk a helyzetet, mert kitört belőlünk a feszültség, kiabáltunk, elborult az agyunk, jön a megbánás, a bűntudat. Hogyan viselkedhettem így? És az is lehet, hogy megmagyarázzuk. A másik is ugyanezt tette, a szeretteink is viselkedtek már így velünk. És persze mondhatjuk: ez a minta. Ugyanígy viselkedett anyám, apám, nagyanyám, nagyapám …

A jó hír, hogy ezen változtathatunk! A mindfulness és az EFT módszere szerint az első lépés az, hogy legyünk tisztában azzal, mit érzünk. Tudatosítsuk magunkban az érzésünket, a testi érzeteinket, mielőtt reagálunk a kialakult helyzetre. Ez egy új szokás kialakítását jelenti, mert ritkán szánunk időt arra, hogy tisztázzuk, hogyan is érezzük magunkat.

Miután megállapítottuk, hogy érezzük a haragot, az ingerültséget, a félelmet, a feszültséget, akkor tudunk vele mit kezdeni. A megoldáshoz több lehetőség is adott:

  1. Javaslom az EFT napi szintű alkalmazását, a napi szintű kopogtatást, amivel „karbantartjuk az energetikai rendszerünket”, csökkentjük a stresszt az életünkben. Csak 10 perc naponta! Az előnyeiről ebben a blogbejegyzésben már írtam.
  2. A mindfulness módszerében létezik a tudatos légzés. Ekkor figyelünk, koncentrálunk a légzésünkre. Belégzés, kilégzés. Figyelmünknek a légzésre való átirányításával már meg is szakítjuk a harag kitörésének folyamatát. És időt nyertünk. Belégzés, kilégzés. Közben felmérhetjük, hogy érdemes-e gátat szabni a kitörő indulatnak, és akár új mintákat is kialakíthatunk a régiek helyett.
  3. Emlékeztetem magam, hogy kopogtathatok is, mielőtt reagálok, mielőtt szólok.

Ehhez itt egy kopogtató forgatókönyv:


Alapállítás/ráhangolódás  

Mialatt a karate kézél ponton kopogtatsz bármely kezeddel, ismételd ezeket a mondatokat hangosan (de le is cserélheted a szavakat magadra vonatkoztatva).

Bár hajlamos vagyok gondolkodás nélkül reagálni a helyzetekre, ennek ellenére most mégis szeretem és elfogadom magam.

Bár most iszonyatosan feszültnek érzem magam, és legszívesebben ordítanék, ennek ellenére most mégis szeretem és elfogadom magam.

Bár nehéznek érzem, hogy lenyugtassam magam, ennek ellenére most mégis szeretem és elfogadom magam.

szemöldök kezdete: én nem szoktam nyugtatni magam

szemsarok: azonnal ugrok, ahelyett, hogy lenyugtatnám magam

szem alatt: és általában nem is vagyok tisztában azzal, hogy mit is érzek

orr alatt: sokszor már késő

állpont: időnként túlreagálom a helyzeteket

kulcscsont: nem szoktam én magamat először nyugtatgatni

kar alatt: hirtelen kitörök

fejtető: azonnal reagálok

Vegyél egy mély lélegzetet, és folytasd a kopogtatást.

szemöldök kezdete: mi lenne, ha most először is azonosítanám az érzéseimet?

szemsarok: mi lenne, ha megpróbálnám magam megnyugtatni?

szem alatt: tudni akarom, mit is érzek, mielőtt még reagálok

orr alatt: nyugodt szeretnék lenni, mielőtt reagálok, mielőtt ugrok

állpont: megfigyelem az érzéseimet

kulcscsont: ez a harag, ez az indulat, itt a gyomromban

kar alatt: kész vagyok elkezdeni ezt az új szokást, hogy megfigyelem magam, az érzéseim, az érzeteim

fejtető: figyelek az érzéseimre, és nyugodt akarok lenni, mielőtt reagálok.

Egyszerűnek tűnik ez a módszer az indulatok megfékezésére, ám tudom, nem annyira könnyű. Adj magadnak kellő mennyiségű időt arra, hogy be tudd azonosítani az érzéseidet. Biztosan gyakorlást igényel. Ám a kopogtatással, hozzá még a mindfulness módszerével, megváltoztatható az elménk állapota, és lehetővé válik a kihívást jelentő helyzetek nyugodt, könnyed megközelítése. Ahogy előbb is említettem, gyakorolni kell. De az eredményt élvezni, imádni fogod.