EFT

Trauma Kopogtatás Technika

Ez év júliusában Gene Monterastelli, neves EFT terapeuta tartott egy 24 órás kopogtató találkozót. Ennek résztvevői voltak a Peaceful Heart Network alapítói, Gunilla Hamne és Ulf Sandström. Ez lehetőséget adott arra, hogy megismerjük inspiráló munkásságukat, valamint megtanították a kopogtatás általuk használt változatát, a TTT-t (Trauma Tapping Technique – Trauma Kopogtatás Technika). Ez az a módszer, melyet alkalmaznak és tanítanak traumatizált személyeknek, pl. a ruandai népírtás túlélőinek. Az esemény egyébként ingyenes volt, adományokat fogadott a szervező, és a befolyt összeg egésze a Peaceful Heart Network (Békés Szív Hálózat) részére került átadásra, segítve további világszintű munkájukat.

„A közhiedelemmel ellentétben a trauma gyógyítható, a trauma nem életérzés.” Dr. Peter Levine

„A TTT-vel az érzelmi és traumatikus stressz minden típusa kezelhető. Ez az a tapasztalatunk, amelyet a Trauma Tapping technikával való több éves munka során szereztünk Ruandában, Kongóban, Szenegálban, Sierra Leonéban, Csádban, Kenyában, Ugandában, Dél-Szudánban, Indiában, Kanadában, Svédországban, Dániában és Finnországban.

A társadalom legsebezhetőbb egyéneivel és az őket segítő szakemberekkel dolgozunk együtt. 2007 óta, amikor elkezdtük tanítani a kopogtató technikát a ruandai népirtás árváinak, Dr. Carl Johnson traumaterapeutával közösen, olyan személyekkel foglalkoztunk, akik szexuális erőszak és nemi erőszak áldozatai, háborút túlélők, menekültek, korábbi gyerekkatonák, kínzás áldozatai, özvegyek és az ő családjaik. Ők a legelképzelhetetlenebb erőszakos cselekmények és háborúk túlélői, és kétségtelenül képesek a gyógyulásra.”  Gunilla Hamne

A TTT fejlődése

A kopogtatás hatásait először Dr. Roger Callahan dokumentálta, aki klinikai pszichológusként szerzett ismereteit kombinálta az akupunktúrával és a kineziológiával, miközben egy Mary nevű nő vízfóbiáját igyekezett gyógyítani. Mary volt az első személy, akit sikeresen kezeltek kopogtatással. Harminc évvel később megjelent az Oprah Winfrey show-ban, ahol elmesélte, hogy azóta sem jelentkezték nála a fóbia tünetei.

Amikor Dr. Callahan elkezdte ezt szisztematikusabban kutatni, egy teljes rendszert hozott létre, amely az akupunktúrás pontok kopogtatását kombinálta az izomteszteléssel a következők kezelésére: érzelmi stressz, fóbiák és egyéb kellemetlen érzések. A kezelést gondolatmezőterápiának (TFT) nevezte el.

Dr. Callahan egyik tanítványa, Gary Craig, aki mérnöki háttérrel rendelkezett, leegyszerűsítette a TFT-t, hogy mindenki számára használható eszközzé tegye. A fő egyszerűsítés az volt, hogy a TFT-ben használt összes akupunktúrás pontot kopogtatta, ahelyett, hogy megpróbálta volna kideríteni, hogy melyek lehetnek érintettek egy adott problémában. Gary Craig változata az Emotional Freedom Techniques (EFT – Érzelmi Felszabadulás Technika) nevet viseli. Azóta a kopogtatás több mint 30 különböző változata alakult ki.

Dr. Callahan egy másik tanítványa, Dr. Carl Johnson elkötelezett volt abban, hogy segítsen az amerikai tengerészgyalogságnál szolgáló kollégáinak, amikor azok stressztünetekkel tértek haza a vietnami háborúból. Kifejezetten a poszttraumás stressz területére összpontosított. Dr. Carl Johnson koszovói munkája során azt tapasztalta, hogy a TFT hihetetlen eredményeket hozott a konfliktus túlélőinél.

Amikor Gunilla Hamne és Carl Johnson 2007-ben Ruandában találkoztak, hogy árvákat tanítsanak és kezeljenek, a férfi izomtesztelést használt, ami a Dr. Roger Callahan által használt eredeti kineziológiai módszer, hogy megállapítsa, milyen pontkombinációkat kell kezelni különböző problémák esetén. Emellett a 9-es skála pont (Gamut) eljárásnak nevezett szemmozgásokat is használta Az izomtesztelést nehéz volt megtanítani, a 9-es skála eljárás szemmozgásait pedig egyesek furcsának, mások pedig kényelmetlennek érezték. Ezek a kihívások késztették Gunilla Hamne-t az eljárás egyszerűsítésére és a ma TTT-nek nevezett változat kifejlesztésére, amely az izomtesztelés kihagyásával, minden személynél ugyanazon pontok használatával és a szemmozgások két mély lélegzetvételre cserélésével valósult meg. Az eredmények nagyon pozitívak voltak, a módszer pedig praktikusan használható, tanítható.

A TTT-nél nem használunk Alapállítást (a probléma megfogalmazására szolgáló mondat, melyet az EFT-nél a kézél kopogtatása során mondunk el) vagy megerősítéseket (kopogtatás során ismételt, a problémára utaló és emlékeztető mondatok), mert sok ember nagyon kényelmesnek találja, hogy csendben és belsőleg dolgozza fel traumatikus élményeit, elhagyva a szavak verbális kifejezését, és inkább a belső folyamatra koncentrál.

És mint már említettük: a szavak használatának mellőzése azt is jelenti, hogy nem kell kimondanunk, hogy mit éltünk át, legyen szó szégyenről, bűntudatról vagy érzékeny információkról, amelyeket inkább magunkban szeretnénk tartani, különösen, ha csoportokkal dolgozunk.

Miért ezek a pontok?

A TTT alkalmazásakor 14 speciális pontot stimulálunk a test felső részén. Ugyanezeket a pontokat használja a TFT és az EFT is. Miért használjuk ezeket a pontokat? A TTT-ben használt pontok megfelelnek a hagyományos kínai orvoslásban használt pontoknak, amely több mint 5 000 éves múltra tekint vissza az olyan kezelésekben, mint az akupunktúra, az akupresszúra és a shiatsu.

Miért ajánlott két kört kopogtatni?

Egy TTT ülés csak akkor teljes, ha két kört kopogtatsz. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a változás már az első kör kopogtatás során elkezdődik. A körök közötti légzés szintén megnyugtatja az idegrendszert. A kopogtatás második köre gyakran távolabbra tolja az érzelmeket, képeket, tüneteket, vagy teljesen feloldja azokat.

És ehhez egy kedves történet Gunillától:

„A mosáshoz öblítésre van szükség

A ruandai népirtás során elsősorban férfiakat és fiúkat öltek meg, mivel feltételezték, hogy katonák lesznek és visszavágnak. Emiatt a ruandai workshopjaink nagy részét a népirtás özvegyei számára szervezzük.

Egyszer egy Ngororero nevű faluban, magasan Ruanda ezer hegyének egyikén, az iskola melletti nagy mangófa árnyékában tartottunk egy workshopot. Mindenki a földön ült, és az emberek összegyűltek, hogy lássák, mi történik. Néhányan nevettek és mutogattak ránk, kommentálták a kopogtató gesztusokat. Egy csapat iskolás gyerek kuncogott.

Amikor néhányszor végigmentünk az eljáráson, az egyik özvegy megkérdezte: „Miért kell kétszer végigcsinálnunk a kopogtatási protokollt? Feleslegesnek tűnik, hogy ugyanazt a dolgot még egyszer megcsináljuk.”

Robert Ntabwoba kollégánk válaszolt: „Tudod, amikor mosod a ruháidat, először szappanos vízbe teszed őket, és megrázod őket, ugye?”.

A nők bólintottak, megerősítve a férfi szavait.

„Ez az első kör kopogtatás, oké? Ezután kiveszed a ruhákat a szappanos vízből, és kicsavarod őket. A csavarás olyan, mint a lélegzetvétel a kopogtatások között. Aztán tiszta vizet teszel a vödörbe, és kiöblíted a ruhákat, ugye?”.

A nők ismét helyeslően bólintottak.

„Ez a második kör a kopogtatásban. És megint kicsavarod és a napra akasztod a ruhákat, ugye?”

„De – tette hozzá -, ha látod, hogy a ruhádon még mindig van néhány koszfolt, miután felakasztottad a ruhákat a sorra, akkor újra kimosod őket, ugye? Pontosan így van ez a kopogtatással is: Ha a két kör kopogtatás után úgy látod, hogy még mindig érzel némi kellemetlenséget, akkor egy újabb kör kopogtatással folytatod”.

Nevetés és taps. Mosás és öblítés. Ez a TTT.”

Hogyan kopogtass a Trauma Kopogtatás Technikával? (videót a bejegyzés végén találod, pdf dokumentumban itt tudod letölteni)

  1. Keresd meg az érzést, ami zavar téged, még ha csak egy kicsit is.
  2. Érintsd meg 15-ször, határozottan, de óvatosan a képen látható pontokat.
  3. Vegyél két mély lélegzetet – rövidet befelé és hosszút kifelé.
  4. Ismételd meg a kopogtatást a leírtak szerint.
  5. Vegyél két mély lélegzetet – rövidet befelé és hosszút kifelé.
  6. Lazíts és lélegezz a megszokott módon.
  7. Ha valaki mást kezelsz, fejezd be úgy, hogy a kezét a sajátod közé fogod, és várd meg, hogy készen álljon a kopogtatás befejezésére. Megkérheted, hogy figyelje meg az esetleges változásokat.
  8. A változást saját magadnál is érdemes követni: a kopogtatás megkezdése előtt először mérd fel, hogy milyen erősségű a traumához kapcsolódó érzés egy 0 és 10 közötti skálán (0 = egyáltalán nem, 10 = nagyon erős). Ha ez nehezen megy, csak jegyezd meg az első számot, ami eszedbe jut. Ez a kiindulási pont, ez lesz a mértékadó a változás követéséhez. A gyakorlat végén majd megnézed, hogy változott-e ez az érték, és mennyit.

Kopogtató pontok (videót a bejegyzés végén találod, pdf dokumentumban itt tudod letölteni)

  1. A kéz oldala („Karate kézél pont”)
  2. A szemöldök kezdete
  3. A szemsarok
  4. A szem alatt
  5. Az orr alatt
  6. A száj alatt – állpont
  7. A kulcscsont pont
  8. A kar alatt
  9. A kisujj belső (feléd néző) hegye (ahol a köröm a körömággyal találkozik)
  10. A gyűrűsujj belső hegye
  11. A középső ujj belső hegye
  12. A mutatóujj belső hegye
  13. A hüvelykujj külső hegye
  14. A kulcscsont pont.

Nincs szükség szavakra!

Ahhoz, hogy a TTT működjön, nincs szükség szavakra, nem kell a kopogtatás közben beszélni, csak az érintett érzelemhez kell kapcsolódni,

Több oka van annak, hogy ez miért lehet hasznos:

  • sokan nem akarnak beszélni arról, hogy mi történt velük, min mentek keresztül. Elképzelhető, hogy szégyenérzet is van bennük a történtek miatt.
  • Vagy egyszerűen nem akarnak másokkal beszélni a problémáikról.

Gyakori kérdések

Sokan úgy gondolják, hogy a kopogtatás komolytalan módszer, nevetséges, túl egyszerű. Gyakran merül fel a kérdést: „Hinnem kell a TTT-ben ahhoz, hogy ez működjön?”. A válasz nem. A hitnek semmi köze hozzá, és még ha minden kezelésben van is placebo hatás, A TTT neurológiai szinten működik, ami túlmutat a hitrendszereden. Az egyetlen követelmény, hogy kapcsolatban legyél azzal az érzéssel vagy érzelemmel, amelyet kezelni kívánsz.

Üresség érzése a kopogtatás után

A traumatikus érzelmek sok helyet foglalhatnak el. Egy olyan kezelés után, ahol a trauma tünetei feloldódnak, egyesek szinte üresnek érzik magukat. Javaslatunk az, töltsék ki ezt az ürességet valami olyasmivel, amit helyette jobban szeretnek: fénnyel, nyugalommal, az igazi éneddel, szeretettel. Lélegezzük be azt, amit helyette érezni szeretnénk, és kopogtassunk egy kört erre a pozitív érzésre.

Tartós-e a TTT hatása?

Az egyik nagyon fontos kérdés, amit gyakran kapunk, a következő: „Tartós-e a Trauma Kopogtató Technika hatása?” Az egyszerű válasz: „Igen, örökre szól.” Ez merészen és naivan hangzik, de tapasztalataink igazolják. Egy összetettebb válasz a következő: „Igen, ha az összes érintett érzelem, vagy azok egy kritikus tömege a TTT használata során kezelve lett, a hatás valószínűleg örökké tart”.

Most próbáld ki!

Ha egyedül vagy, keress egy nyugodt helyet, tedd magad elé a kopogtató pontokat bemutató képet, kapcsolódj a nem kívánt érzelemhez, és kopogtass magadon.

Egészségedre!

Megköszönöm, ha írsz nekem visszajelzést a TTT hatásáról, miután kipróbáltad!

További információkat a következő oldalakon találsz:

https://peacefulheart.se/trauma-tapping-technique

https://www.selfhelpfortrauma.org/