Coaching,  EFT,  Mindfulness

Átlátszóvá válni

A negatív gondolatok, érzések eleresztésének alternatívája, ha el­képzeled, hogy átlátszóvá válsz a reakció külső oka számára.

Tegyük fel például, hogy nyugodtan ülsz otthon. Hirtelen a szomszédból megszólal a körfűrész éles hangja. Ingerültté válsz. Mi az ingerültség cél­ja? Az égvilágon semmi. Miért hoztad létre? Nem te hoztad létre, hanem az elméd. A reakció teljesen automatikus, teljesen tudattalan volt.

Miért hozta létre az elme? Mert azt a tudattalan hitet hordozza magában, hogy ellenállása – amit negativitásként vagy a boldogtalanság valamilyen formájaként élsz át – valahogy megszünteti a nemkívánatos helyzetet. Ez persze téveszme. Az így létrejött ellenállás – ez esetben az ingerültség vagy bosszúság – sokkal zavaróbb, mint az eredeti ok, amelyet megpróbál eltüntetni!

Mindezt átalakíthatod egy elengedést szolgáló gyakorlattá.

Érezd úgy, mintha átlátszóvá válnál, elveszítve tested anyagi szilárdságát! Majd hagyd, hogy a zaj – vagy bármi, ami a negatív reakciót kiváltotta – egyszerűen áthaladjon rajtad! Az benned már nem ütközik szilárd „falba”.

Próbáld ki bármilyen kellemetlenségen, ami ér a nap folyamán. Vagy visszamehetsz egy emlékbe is, bár javaslom, ne a legtraumatikusabbal kezd. Vélhetően könnyebb kialakítani az átlátszó állapotot, ha becsukod a szemed, és így képzeled el, látod magad, mint egy nem szilárd testet. Hagyd, hogy áthaladjon rajtad a kívülről érkező szó, mondat, zaj. Vagy a másoktól érkező és érzékelhető negativitás.

A gyakorlat alapja Eckhart Tolletól származik, ám felturbóztam az EFT-vel. Nagyon egyszerű, míg a fenti folyamat zajlik, vagyis hagyod áthaladni magadon a negativitást, közben kopogtass. Ebben a korábbi cikkben olvashatsz egy útmutatót az EFT használatához. Tökéletesen megfelelő a rövid változat, a ráhangolódást is elhagyhatod, ha benne vagy az érzésben. Kopogtatás közben elegendő ismételni a következőt: „elengedem”, „szabadon elengedem”.

Ahelyett, hogy az ellenállás fala lenne benned, amelyet folyamatosan és fájdalmasan olyan dol­gok döngetnek, amelyeknek „nem lenne szabad megtör­ténniük”, hagyd, hogy minden egyszerűen keresztülmen­jen rajtad!

Ha valaki durván vagy sértő szándékkal szól hozzád, ahelyett hogy tudattalan reakcióra és negativitásra kap­csolnál – például támadásra, védekezésre vagy visszahú­zódásra -, hagyd, hogy az egyszerűen átsuhanjon rajtad! Ne állj ellen. Olyan ez, mintha nem is lenne ott már sen­ki, akit bántani lehetne. Ez a megbocsátás. Ily módon se­bezhetetlenné váltál!

Továbbra is megmondhatod az illetőnek, hogy viselke­dése elfogadhatatlan, ha ezt akarod tenni. Őneki azonban így már nincs hatalma irányítani a te belső állapotodat! A magad ura vagy, nem valaki más uralkodik rajtad, és nem is az elméd. Akár körfűrészről van szó, akár dur­va emberről, természeti katasztrófáról, az ellenállás működési mechanizmusa ugyanez.

Minden, amit tökéletesen elfogadsz, eljuttat a béke állapotába.

Amikor elfogadod azt, ami van, akkor minden pil­lanat a legjobb.

u.i.: Az élet hozott egy megtapasztalást a módszer alkalmazásával kapcsolatban: van egy fajta trauma, melynél nem annyira célszerű a használata. Amikor pont azt szeretnéd elengedni, hogy átnéztek rajtad, semmibe vettek, kérlek, válassz egy másik kopogtató forgatókönyvet, másik NLP-s technikát. 😉