EFT

Tudomány az EFT mögött

Sok gyógyulást elősegítő módszer, amely ősi bölcsességből merített, mint az EFT, a kopogtató módszer, rengeteg szkepticizmussal találkozott. Sokan elutasították annak ellenére, hogy rengeteg anekdotikus bizonyíték van EFT terapeutáktól és azoktól, akik önmagukon használták az EFT-t. A világ minden tájáról emberek ezrei osztották meg történeteiket, hogy változtatta meg az EFT az életüket, hogyan tudtak a módszer segítségével kialakítani új megküzdési stratégiát.

Az elmúlt években azonban egyre több kétségbevonhatatlan kutatást sikerült végezni, amelyek bizonyítják, amit világszerte több millió ember tud már egy ideje: hogy az EFT valódi, tartós áttörést eredményez, és jelentősen javítja vagy akár megszünteti azokat a tüneteket és okokat, amelyeket más hagyományos módszerek gyakran nem tudnak megfelelően kezelni.

Nagyon fontosak az EFT hatékonyságával kapcsolatos új kutatások. Egyrészt fokozatosan meggyőzi a módszer kétkedőit, másrészt elmélyíti a technika megértését is, lehetővé téve számunkra, hogy tovább hasznosítsuk mély gyógyulást elősegítő képességeit.

 

A Harvard Orvostudományi Egyetem tanulmányai

A Harvard Orvostudományi Egyetemen végzett tanulmányok igazolják ezeket az állításokat. A rangos egyetemen az elmúlt évtizedben végzett kutatások azt az eredményt hozták, hogy az agy stressz- és félelemválaszát – amelyet az agy mandula alakú része, az amygdala vezérel – csökkenteni lehet az akupunktúrás pontok stimulálásával, a kopogtató módszerrel is.  

Amikor traumát vagy félelmet tapasztalunk, az amygdala aktiválódik, és a testünket elárasztja a kortizol, közismert nevén a „stresszhormon”. Ez a bonyolult láncreakció – a stresszreakció – jelentősen befolyásolja az életünket, betegségek kiváltó oka lehet, valamint problémát okozhat a mindennapjaink során is a személyes kapcsolatoktól a pénzügyi helyzetünkig.

Ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy a kopogtató pontok stimulálásával drasztikusan csökkenthetjük vagy megszüntethetjük a szorongás tüneteit, sőt gyakran kiküszöbölhetjük magukat a problémákat is!

 

Dr. Dawson Church kutatásai

Dr. Dawson Church, EFT terapeuta, a világ egyik vezető energiapszichológiai szakértője egy másik jelentős és izgalmas tanulmányt is végzett. Vizsgálatának célja annak meghatározása volt, hogy az egy órás kopogtatás hogyan befolyásolja 83 alany kortizolszintjét, amelyet az emberi szervezet választ ki stressz alatt. Az összehasonlítás kedvéért megmérte a hagyományos terápiában részesülők kortizolszintjét, valamint azoknak a kortizolszintjét is, akik egyáltalán nem kaptak kezelést.

Az eredmények lenyűgözőek voltak. Az EFT ülésen átesettek átlagos kortizol csökkenésének szintje 24% volt, néhány személynél pedig óriási, majdnem 50% -os volt a csökkenés! Ehhez képest nem volt jelentős kortizolcsökkenés azoknál, akik egy órás hagyományos beszélgetős terápián estek át. Más szóval, ők ugyanolyan stresszesek maradtak, miközben azok, akik EFT kezelésen estek át, lényegesen kevesebb stresszel sétáltak ki!

Dr. Church létrehozta a Stressz Projektet is, melynek során megtanították a PTSD -ben szenvedő háborús veteránoknak a kopogtató módszert.  Az eredmények megdöbbentőek voltak: átlagosan 63% -kal csökkentek a PTSD tünetei hat EFT ülés után. Elgondolkodtató és izgalmas kutatás, amely sok szkeptikust meggyőzött a tudományos közösségben.

 

Dr. Peta Stapleton klinikai szakpszichológus, EFT terapeuta kutatása

Az ausztrál klinikai kutatás az EFT hatását vizsgálta a fogyás és az étel utáni sóvárgás tekintetében. A 4 hetes EFT kezelési programban 96 túlsúlyos felnőtt vett részt, heti kettő órában, azaz összesen 8 órányi kopogtatásban részesültek. Mérték a résztvevők súlyát, testtömeg indexét, az étel iránti sóvárgásukat a kezelés megkezdésekor, a végén, 6 és 12 hónappal később. Minden mért tényező jelentősen javult minden egyes időpontban. Az átlagos súlyveszteség a 12 hónap során statisztikailag szignifikáns volt, kb. 5,05 kg!

 

dr. Dawson Church, dr. David Feinstein, dr. Peta Stapleton jóvoltából, kutatási eredményeikből sok áttekintő cikk született az EFT –ről, annak emberi szervezetre kifejtett hatásairól.

Ezekből többek között – a teljesség igénye nélkül – az alábbi következtetések vonhatók le ezekből:

  1.  Csökkenti a szorongás, a depresszió, a fóbiák, a PTSD tüneteit.  
  2.  Javítja a fizikai tüneteket, például a fájdalmat.
  3.  Segít csökkenteni az étel utáni sóvárgást és elősegíti a fogyást.
  4.  Biztonságos mind az egyedül önmagunkon, mind a tanácsadóval végzett kopogtatás esetében is.
  5.  Hatékony, hatékonyságát az egyéni és a csoportos használat során is kifejti.  
  6.  Gyorsan működik. A kezelés időtartama a kutatások során egy üléstől (fóbiák) hat ülésig (PTSD) tartott.  
  7.  Hatékonysága az online kezelések / ülések alkalmával is bizonyított.

Ez csak egy maroknyi az EFT -vel kapcsolatos kutatásból. Manapság úgy tűnik, hogy egy év sem telik el anélkül, hogy valami új, tudományos alapú betekintést ne kapnánk abból, hogy miért olyan hatékony ez a technika.

Izgalmas időszak az EFT -vel való munka. Bár a technika még fiatal – Gary Craig 1995-ben állította össze, egyre több kutatást látunk, amelyek megmagyarázzák, miért olyan hatékony. Ez nemcsak a saját megértésünk szempontjából nagyon fontos, hanem azok számára is, akik kételkednek ennek a csodálatos technikának a hatékonyságában.

Angol nyelvű cikkek:

dr. David Feinstein

dr. Peta Stapleton

dr. Dawson Church