Bach-virágterápia

Bach-virágterápia

A Bach virágterápia az 1930-as években felfedezett olyan hatékony módszer, amely a növények virágaiból készült eszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra. A Bach-virágterápia rendszerét, amelyben 38 vadon élő virágot és növényt találunk egy angol orvos, dr. Edward Bach fedezte fel. Elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.
A Bach-virágterápia segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. Sikere egyszerűségében rejlik, használata a mindennapokban áldásos hatású.

A Bach-virágterápia fő jellemzői:
  • A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.
  • Kiinduló pontja az, hogy a betegség a test-lélek-elme hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét.
  • A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható. Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális érzelmi állapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az érzések “diszharmonikus” vagy negatív állapotaira.
  • Az eszenciák előállítása, és használata egyszerű módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.
  • A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges – a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer.
  • A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.
Dr. Bach felfogása alapján a  Bach-virágeszenciák az alábbi területeken fejtenek ki kedvező hatást:
  • Érzelmi problémák helyreállítása esetén: Valójában ez a Bach-virágterápia erőssége, hiszen dr. Edward Bach felismerve az érzelmeknek az egészségre gyakorolt hatását, már a kezdetektől fogva kutatta, hogyan lehetne azt pozitívan befolyásolni. Ha az ember valamilyen negatív érzéstől szenved (például a türelmetlenségtől, a féltékenységtől, a dühtől, az irigységtől vagy a félelemtől), akkor a Bach-virágterápia eszenciáinak segítségével helyreállíthatja belső egyensúlyát, s így megelőzheti, hogy komolyabb betegsége alakuljon ki.
  • Személyiségfejlesztés, valamint a belső béke megteremtésének eszközeként: Az eszenciák használata által az ember kialakíthatja az egyensúlyt, megteremtheti a belső békét. A Bach-virágterápia alkalmazása révén ez még akkor is sikerül, ha az egyén hajlamos negatív érzelmi állapotok szélsőséges előidézésére (pl.: bánat, levertség, szorongás, szégyenlősség, félősség, visszahúzódás, kóros önbizalomhiány stb…)
  • Akut és krónikus testi és érzelmi betegségek kiegészítő kezelése esetén: A Bach-virágterápia módszere lehetőséget teremt az azonos betegségtől szenvedő emberek kezelésének különbözőségére, így a Bach-virágterápia megvalósítja a természetgyógyászat egyik jelentős alapelvét, az egyedi, egyénre szabott kezelést.  A krónikus betegségben szenvedők például gyakran türelmetlenné, ingerlékennyé és lemondóvá válnak. A virágeszenciák azonban reményt nyújtanak, és nyugalmat biztosítanak, s így beindulhat a gyógyulási folyamat. Manapság egyre több betegségről derül ki, hogy kialakulásának hátterében, jelentős százalékban érzelmi eredetű zavarok állnak.
  • Sokk és vészhelyzetek, valamint stresszhelyzetek gyors és hatékony kezelése esetén: Az 5 virágeszenciából álló keverék, az Elsősegély-csepp elsősorban vészhelyzetekben, hirtelen jelentkező testi vagy érzelmi traumák esetén ajánlott, amikor kifejezetten gyors segítségre van szükség. Ez az eszencia rendkívül hatékonyan alkalmazható baleseteknél, a balesetek utáni megrázkódtatás enyhítésére, a műtét utáni regenerálódás gyorsítására, allergiás rohamok vagy hirtelen fellépő fájdalmak (fejfájás, fogfájás, menstruációs panaszok, görcsök) esetén, illetve bármilyen érzelmi trauma kezelésére.